Регистрация

Хляб с лук и чесън

Автор:
roni
|
Дата:
13 Dec
|
Видяна:
1167
Оцени рецептата

2 1/2 ч вода, хладка

1 пакет суха мая

1 1/2 ч.л. захар

1 ч.л. олио

3/4 ч.л. сол

4 ч брашно

2 ч пълнозърнесто брашно

1/2 ч лук, нарязан ситно

1 ч.л. прясно счукан чесън

 

В голяма купа смесете 1/2 чаша вода, маята и захарта и се оставя да престои, докато се разпени; около 5 минути. Добавете останалата вода, олиото и солта, а след това постепенно се добавят четири чаши от брашното и цялото количество пълнозърнесто брашно, по една чаша наведнъж, като се смесва добре след всяко добавяне с дървена лъжица. Прехвърлете тестото на набрашнена повърхност и месете, докато е гладко и еластично, около 10 минути, като добавяте достатъчно от останалото брашно,  за да се предотврати залепване. Оформете на топка и сложете в намаслена купа; обърнете, така че да се покрие от всички страни с масло. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си, около 1 1/2 часа. Разделете тестото на осем парчета и оформете всяко парче на топка. На набрашнена повърхност с набрашнена точилка разточете всяка топка на кръг от около 20 см в диаметър. Намажете всеки кръг със студена вода. Покрива се с кърпа и се оставя да престои 30 минути. Междувременно загрейте фурната до 260С. Сложете тава за печене във фурната да се нагрява в продължение на 15 минути. Намокрете ръцете си в студена вода и направете вдлъбнатина в центъра на всеки кръг тесто с около 5 см в диаметър. С вилица, набодете цялата вдлъбнатина в кръг. Поръсете с лука и чесъна. Внимателно извадете тавата от фурната. Поръсете кръговете леко със студена вода и поставете в тавата. Пече се в най-долната част на фурната, докато хлябовете са светло златисти и изпечени, 12 до 15 минути. Извадете от фурната, увийте в чиста, влажна кърпа и оставете да престои за 10 минути.





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта