Хляб с лук и чесън
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 1/2 ч вода, хладка
1 пакет суха мая
1 1/2 ч.л. захар
1 ч.л. олио
3/4 ч.л. сол
4 ч брашно
2 ч пълнозърнесто брашно
1/2 ч лук, нарязан ситно
1 ч.л. прясно счукан чесън
В голяма купа смесете 1/2 чаша вода, маята и захарта и се оставя да престои, докато се разпени; около 5 минути. Добавете останалата вода, олиото и солта, а след това постепенно се добавят четири чаши от брашното и цялото количество пълнозърнесто брашно, по една чаша наведнъж, като се смесва добре след всяко добавяне с дървена лъжица. Прехвърлете тестото на набрашнена повърхност и месете, докато е гладко и еластично, около 10 минути, като добавяте достатъчно от останалото брашно, за да се предотврати залепване. Оформете на топка и сложете в намаслена купа; обърнете, така че да се покрие от всички страни с масло. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си, около 1 1/2 часа. Разделете тестото на осем парчета и оформете всяко парче на топка. На набрашнена повърхност с набрашнена точилка разточете всяка топка на кръг от около 20 см в диаметър. Намажете всеки кръг със студена вода. Покрива се с кърпа и се оставя да престои 30 минути. Междувременно загрейте фурната до 260С. Сложете тава за печене във фурната да се нагрява в продължение на 15 минути. Намокрете ръцете си в студена вода и направете вдлъбнатина в центъра на всеки кръг тесто с около 5 см в диаметър. С вилица, набодете цялата вдлъбнатина в кръг. Поръсете с лука и чесъна. Внимателно извадете тавата от фурната. Поръсете кръговете леко със студена вода и поставете в тавата. Пече се в най-долната част на фурната, докато хлябовете са светло златисти и изпечени, 12 до 15 минути. Извадете от фурната, увийте в чиста, влажна кърпа и оставете да престои за 10 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ