Йорданови питки с кисело мляко, сирене и сода
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Тези хлебчета са идеални както за празници, така и за уикенди, когато искате да хапнете домашна храна със семейството. Това са питки без месене; също - домашен хляб с кисело мляко, два вида сода, парченца сирене и коричка с подправки или семена. Супер закуска, супер прихапване, супер празник или делник. Тайната е в домашния хляб - а този нито се меси, нито втасва.
Необходими продукти:
около 800 г брашно (може би по-малко)
1 кофичка кисело мляко с висока масленост
1 яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. амонячна сода
1/2 ч.л. сол
60 г масло
3 с.л. вода (светена, ако има повод)
250 г сирене
подправки или семена за топинга
малко олио за намазняване на ръцете при цапането
Начин на приготвяне:
Брашното пресейте, а млякото, водата и яйцето оставете да се постоплят на стайна температура. Разделете жълтъка от белтъка. Жълтъка сложете в купа и разбийте. Добавете киселото мляко и разбийте отново. Вкарайте и двата вида сода, разбъркайте и оставете настрана за 5-10 минути.
През това време разтопете маслото и го охладете. Налейте в сместа, добавете сиренето - натрошено на не много дребно. Започнете да бъркате и да добавяте брашно докато се получи твърда смес. Първоначално може да месите с вилица, но посе ще трябва на ръка. Сместа лепне, но това да не ви притеснява.
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете тава с хартия за печене и с намазнени ръце оформяйте лепкавата смес на топчици - колкото да се съберат добре в дланта ви. Редете с отстояние в тавата и продължавайте да не обръщате внимание на лепкавостта.
Готовите питки намажете със заделения белтък. Отгоре поръсете семена или някоя подправка - ким, чубрица, лют пипер. После печете около 20 минути. След 15-тата бъдете бдителни, за да не изгорят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ