Фокача по селски
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
За тестото:
2 скилидки чесън, счукан, средно големи
2 с.л. зехтин
2 1/2 ч.л. сушени дрожди
1 1/3 ч топла вода
3 3/4 ч брашно
1 1/2 ч.л. сол
20 листа градински чай, едро нарязан
За заливката:
3 червени или жълти чушки
3 средно големи глави червен лук, тънко нарязан
1/4 ч зехтин
4 средно големи зрели домата, почистени от семената и отцедени
1 ч.л. листа сушен босилек
сол
Сгорещете скилидките чесън в зехтина на слаб огън, докато чесънът започне да покафенява. Изхвърлете чесъна и оставете маслото да се охлади. Междувременно разбийте маята във водата и оставете за 10 минути. Добавя се охладеният зехтин. Прибавете солта, брашното и подправките и се разбърква добре. Замесете на ръка в продължение на 6 - 8 минути. Сложете тестото в намаслена купа, покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете тестото наполовина и сложете всяко парче в намаслена тавичка. Разтеглете тестото, така че да покрие дъното. Покрийте и оставете да се отпуснете за 15 минути. След това отново разтеглете още малко. Оставете да втаса за около 50 минути. През това време, опечете, обелете и нарежете чушките на тънки ивици. Запържете лука в 1/4 ч зехтин на много слаб огън за 20 - 25 минути, докато омекне.
Загрейте фурната до 200С. Леко натопете пръсти в останалия зехтин и набодете тестото. Разпределете зеленчуците равномерно върху фокачата. Печете в продължение на 25 - 30 минути, докато тестото е хрупкаво по краищата. Охлажда се за кратко и след това извадете от тавата и оставете да се охлади върху решетка. Сервира се на стайна температура.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ