Фокача по селски
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
2 скилидки чесън, счукан, средно големи
2 с.л. зехтин
2 1/2 ч.л. сушени дрожди
1 1/3 ч топла вода
3 3/4 ч брашно
1 1/2 ч.л. сол
20 листа градински чай, едро нарязан
За заливката:
3 червени или жълти чушки
3 средно големи глави червен лук, тънко нарязан
1/4 ч зехтин
4 средно големи зрели домата, почистени от семената и отцедени
1 ч.л. листа сушен босилек
сол
Сгорещете скилидките чесън в зехтина на слаб огън, докато чесънът започне да покафенява. Изхвърлете чесъна и оставете маслото да се охлади. Междувременно разбийте маята във водата и оставете за 10 минути. Добавя се охладеният зехтин. Прибавете солта, брашното и подправките и се разбърква добре. Замесете на ръка в продължение на 6 - 8 минути. Сложете тестото в намаслена купа, покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете тестото наполовина и сложете всяко парче в намаслена тавичка. Разтеглете тестото, така че да покрие дъното. Покрийте и оставете да се отпуснете за 15 минути. След това отново разтеглете още малко. Оставете да втаса за около 50 минути. През това време, опечете, обелете и нарежете чушките на тънки ивици. Запържете лука в 1/4 ч зехтин на много слаб огън за 20 - 25 минути, докато омекне.
Загрейте фурната до 200С. Леко натопете пръсти в останалия зехтин и набодете тестото. Разпределете зеленчуците равномерно върху фокачата. Печете в продължение на 25 - 30 минути, докато тестото е хрупкаво по краищата. Охлажда се за кратко и след това извадете от тавата и оставете да се охлади върху решетка. Сервира се на стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ