Регистрация

Лесно домашно козуначе

Автор:
мария кънчева
|
Дата:
16 Apr
|
Видяна:
806
Оцени рецептата

Необходими продукти:

550 г брашно

30 мл олио

50 г масло

120 мл мляко

1/2 кубче жива мая (една идея по-малко от половината; около 20-23 грама)

2 яйца + 1 жълтък

150 г захар

50 г стафиди

лимонова кора или лимонова есенция

няколко орехови ядки

Начин на приготвяне:

Стафидите залейте с топла вода или ароматен алкохол (ром, бренди) и оставете да покиснат. Яйцата трябва да са на стайна температура поне 30 минути преди да започнете месенето. В купичка натрошете маята, отгоре сипете 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Залейте с леко притопленото до 40 градуса мляко, разбъркайте и оставете да шупне за 10 минути. Следете да не стане прекалено оживена и да напусне съда.

Пресейте 480 г от брашното в тава. Разбийте яйцата и разтопете маслото. Изсипете при брашното 100 г от захарта, добавете маслото, лимонова есенция, яйцата и шупналата мая и бъркйте до получаването на кашаво тесто. Добавете и отцедените стафиди и започнете месенето като си наливате олио докато спре да лепне. Набрашнете плота, прехвърлете на него и месете поне 10 минути без да спирате. Хубаво е в стаята да е топло през това време.

Когато прецените, че сте дали всичко от себе си, оформете на топка, сложете в купа и покрийте с кърпа или стреч фолио. Оставете да втаса за 1 час.

След почивката премесете отново, разделете на два фитила и преплетете един върху друг. Поставете в малка намазнена тава и оставете да втаса още 30 минути. Намажете с разбит жълтък с 1 с.л. мляко, поръсете със захар и бутнете по ядка между плетките на фитила.

Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна под средното ниво за 25 минути. Поръсете кората с мокри ръце, покрийте с лист алуминиево фолио без да го притискате и печете още 35-40 минути. След изваждане оставете да почине.

 

 





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта