Лесно домашно козуначе
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
550 г брашно
30 мл олио
50 г масло
120 мл мляко
1/2 кубче жива мая (една идея по-малко от половината; около 20-23 грама)
2 яйца + 1 жълтък
150 г захар
50 г стафиди
лимонова кора или лимонова есенция
няколко орехови ядки
Начин на приготвяне:
Стафидите залейте с топла вода или ароматен алкохол (ром, бренди) и оставете да покиснат. Яйцата трябва да са на стайна температура поне 30 минути преди да започнете месенето. В купичка натрошете маята, отгоре сипете 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Залейте с леко притопленото до 40 градуса мляко, разбъркайте и оставете да шупне за 10 минути. Следете да не стане прекалено оживена и да напусне съда.
Пресейте 480 г от брашното в тава. Разбийте яйцата и разтопете маслото. Изсипете при брашното 100 г от захарта, добавете маслото, лимонова есенция, яйцата и шупналата мая и бъркйте до получаването на кашаво тесто. Добавете и отцедените стафиди и започнете месенето като си наливате олио докато спре да лепне. Набрашнете плота, прехвърлете на него и месете поне 10 минути без да спирате. Хубаво е в стаята да е топло през това време.
Когато прецените, че сте дали всичко от себе си, оформете на топка, сложете в купа и покрийте с кърпа или стреч фолио. Оставете да втаса за 1 час.
След почивката премесете отново, разделете на два фитила и преплетете един върху друг. Поставете в малка намазнена тава и оставете да втаса още 30 минути. Намажете с разбит жълтък с 1 с.л. мляко, поръсете със захар и бутнете по ядка между плетките на фитила.
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна под средното ниво за 25 минути. Поръсете кората с мокри ръце, покрийте с лист алуминиево фолио без да го притискате и печете още 35-40 минути. След изваждане оставете да почине.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ