Регистрация

Печена ципура с билки

Печена ципура с билки
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 13189

Здравословна ципура във фолио със зехтин и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Месото на ципурата е нежно и почти безароматно, предвид, че това е средиземноморска риба, която плакне перки в солени води и се очаква да носи онзи особен дъх на морска храна. Разбира се, той се улавя, но бегло, а останалото е задача на готвача - да я превърне във вкусно ястие с редица полезности за тялото.

Едни от най-полезните начини за готвене на соленоводна риба са на пара и във фолио. Все пак и ние сме хора и трябва да радваме небцата си с вкусна храна, освен тялото с полезна такава, затова аз избирам компромиса и я готва във фолио. Но тук целият майсторлък е да се добавят адекватни подправки, така че да я превърнат в зашеметяващо здравословно основно ястие. Ето няколко идеи как да го постигнете без много усилия.

Необходими продукти:

  • 2 ципури
  • 60 мл зехтин за готвене
  • сол на едри кристали (тайландска, китайска или по-фина морска)
  • бял пипер
  • мащерка
  • 2 клончета розмарин
  • 10 мл бяло вино (2 ч.л.)
  • алуминиево фолио за печене
  • листни зеленчуци и пресен лимон за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Ако готвите охладена ципура, осолете я хубаво, като обтриете и коремчето отвътре. Ако използвате замразена, изчакайте да се размрази, след това измийте под течаща вода и чак тогава осолете обилно от всички страни. После приберете в хладилника за 1 час, за да се дръпне солта в месото.

2. Пригответе си двата листа фолио с металната част откъм рибата. В този случай – нагоре. Преценете си големината така, че да може да се опакова добре рибето без да остават дупки и отвори. Идеята е да се задуши.

3. Намажете металната страна на фолиото богато със зехтин за готвене.

4. Охладената и солена риба извадете от хладилника, обтрийте с още сол, бял пипер и мащерка. Положете да легне върху алуминиевия лист. Отгоре покапете с още зехтин.

5. Вдигнете бордовете на фолиото, след това изсипете по 1 ч.л. бяло вино встрани от рибата, така че да се стече на дъното без да отмие подправките. Най-отгоре положете клонката розмарин и пакетирайте.

6. Сложете пакетчетата в тавичка със свръзката отгоре. Печете на 200 градуса за 45 минути.

7. Внимавайте при отварянето на фолиото да не се изгорите от парата. След това сервирайте рибата в компанията на пресни зеленчуци, резени лимон и чаша добре охладено бяло вино. С траминер се връзва идеално.

ципура на фурна с билки

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта