Фазан с портокали
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 фазана от по 1 - 1,5 кг, готови за печени
2 средно големи портокала
1 голям морков, нарязан на 4
1 средно голяма глава лук, нарязана на 4
2 с.л. масло или маргарин
2 1/2 ч вода
Микс от див и кафяв ориз (по желание)
1/4 ч захар
1/4 ч червен винен оцет
1/4 ч сухо червено вино
2 с.л. царевично нишесте
3/4 ч.л. сол
1. Загрейте фурната до 190ºС. Отцедете и подсушете фазаните. Отстранете излишната мазнина. Заделете шията и вътрешностите. Разхлабете кожата от гърдите на всеки фазан с пръсти. С нож, отрежете кората и всички мембрана на 1 портокал; нарежете обеления портокал напречно на филийки с дебелина 0,5 см. Заделете кората.
2. Поставете половината от портокалови резени върху гърдите под кожата на всяка птица. Сложете по 1 парче морков, 1 резен лук, както и половината от портокаловата кора в кухината на всеки фазан. Завържете краката с канап.
3. Разтопете маслото в тенджерка и свалете от огъня. Поставете фазаните с гърдите нагоре върху решетка в голяма тава за печене. Намажете хубаво целите птици с разтопено масло. Заделете тигана с останалото масло.
4. Печете за около 30 минути. Междувременно в тенджерата с останалото масло запържете заделените шии и вътрешности. Добавете останалия лук и моркови и запържете 1 минута. Добавете водата и оставете да заври. Частично покрийте съда и оставете на умерен огън за 45 минути или докато течността не се редуцира с почти една трета.
5. Намажете птиците със соковете от тавата. Обърнете всяка птица на една страна; покритие гърдите с парчета алуминиево фолио. Печете още 15 мин. Обърнете птиците на другата страна; печете още 15 - 20 минути, докато потече бистър сок, когато боднете с вилица.
6. Докато фазаните се пекат, подгответе ориза след указанията на опаковката, ако желаете. Отцедете соковете от кухината на птиците в тава; срежете канапа. Прехвърлете птиците в чинии за сервиране и обградете с горещия сварен ориз; дръжте на топло. Добавете сместа с вътрешностите в тавата; сгорещете и се разбърква, за да се отделят залепналите по дъното на съда частици. Прецедете сместа в мерителна чашка или купа; изхвърлете твърдите частици. Отстранете мазнината от повърхността. Трябва да има две чаши течност, ако не, добавете вода или пилешки бульон.
7. В тенджера, кипнете захарта и оцета, като се разбърква често, докато захарта се разтвори. Продължете да варите до златисто кафяво - 3 до 5 минути. Отстранете от огъня и оставете настрана. В купа, смесете виното и царевичното нишесте; добавете ги в сиропа. Смесете с прецедените 2 ч течност и солта; върнете на огъня и се вари, като се разбърква непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Намажете птиците с малко сос; изсипете останалия в малка кана.
8. Обелете и нарежете на тънки филийки останалия портокал. Подредете върху гърдите на фазаните. Нарежете на порции. Поднесете със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ