Регистрация

Фазан с портокали

Автор:
Весела Динолова
|
Дата:
30 Oct
|
Видяна:
2174
Оцени рецептата

2 фазана от по 1 - 1,5 кг, готови за печени

2 средно големи портокала

1 голям морков, нарязан на 4

1 средно голяма глава лук, нарязана на 4

2 с.л. масло или маргарин

2 1/2 ч вода

Микс от див и кафяв ориз (по желание)

1/4 ч захар

1/4 ч червен винен оцет

1/4 ч сухо червено вино

2 с.л. царевично нишесте

3/4 ч.л. сол

 

1. Загрейте фурната до 190ºС. Отцедете и подсушете фазаните. Отстранете излишната мазнина. Заделете шията и вътрешностите. Разхлабете кожата от гърдите на всеки фазан с пръсти. С нож, отрежете кората и всички мембрана на 1 портокал; нарежете обеления портокал напречно на филийки с дебелина 0,5 см. Заделете кората.

2. Поставете половината от портокалови резени върху гърдите под кожата на всяка птица. Сложете по 1 парче морков, 1 резен лук, както и половината от портокаловата кора в кухината на всеки фазан. Завържете краката с канап.

3. Разтопете маслото в тенджерка и свалете от огъня. Поставете фазаните с гърдите нагоре върху решетка в голяма тава за печене. Намажете хубаво целите птици с разтопено масло. Заделете тигана с останалото масло.

4. Печете за около 30 минути. Междувременно в тенджерата с останалото масло запържете заделените шии и вътрешности. Добавете останалия лук и моркови и запържете 1 минута. Добавете водата и оставете да заври. Частично покрийте съда и оставете на умерен огън за 45 минути или докато течността не се редуцира с почти една трета.

5. Намажете птиците със соковете от тавата. Обърнете всяка птица на една страна; покритие гърдите с парчета алуминиево фолио. Печете още 15 мин. Обърнете птиците на другата страна; печете още 15 - 20 минути, докато потече бистър сок, когато боднете с вилица.

6. Докато фазаните се пекат, подгответе ориза след указанията на опаковката, ако желаете. Отцедете соковете от кухината на птиците в тава; срежете канапа. Прехвърлете птиците в чинии за сервиране и обградете с горещия сварен ориз; дръжте на топло. Добавете сместа с вътрешностите в тавата; сгорещете и се разбърква, за да се отделят залепналите по дъното на съда частици. Прецедете сместа в мерителна чашка или купа; изхвърлете твърдите частици. Отстранете мазнината от повърхността. Трябва да има две чаши течност, ако не, добавете вода или пилешки бульон.

7. В тенджера, кипнете захарта и оцета, като се разбърква често, докато захарта се разтвори. Продължете да варите до златисто кафяво - 3 до 5 минути. Отстранете от огъня и оставете настрана. В купа, смесете виното и царевичното нишесте; добавете ги в сиропа. Смесете с прецедените 2 ч течност и солта; върнете на огъня и се вари, като се разбърква непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Намажете птиците с малко сос; изсипете останалия в малка кана.

8. Обелете и нарежете на тънки филийки останалия портокал. Подредете върху гърдите на фазаните. Нарежете на порции. Поднесете със соса.





Виж още от категория "Дивеч"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай
anonymous06-01-2021
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Amoxicillin gds.tstz.kulinarno.bg.rpt.pd http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта