Регистрация

Пълнозърнеста франзела

Автор:
трайкова
|
Дата:
09 May
|
Видяна:
1155
Оцени рецептата

1 с.л. активна суха мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

2 1/2 ч хладка вода

3 ч бяло брашно

2-3 ч пшенично брашно

1 белтък +1 с.л. студена вода

 

Смесете маята, захарта, солта и водата в голяма купа. Постепенно добавете брашното и разбъркайте добре (най-добре с ръце). Отначало тестото ще бъде много лепкаво, прибавете достатъчно брашно и прехвърлете върху леко набрашнена дъска. Замесете докато тестото вече не е лепкаво (около 10 минути) и прибавете още брашно, колкото е необходимо. Сложете в намаслена купа. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си (1 1/2-2 час). Притиснете тестото надолу. Прехвърля се върху набрашнена дъска и се нарязва на четири равни части. Разточете и оформете всяка част на продълговат хляб. Поставете хляба в намаслена тавичка за хляб. Направете прорези върху всеки хляб диагонално на три или четири места и намажете с яйчен белтък, разбит с вода. Оставете тестото да втаса още един час или докато удвои обема си. Загрейте фурната до 180 градуса. Пече се до зачервяване около 25 минути. По средата на печенето може да се наложи да покриете хляба с фолио, за да не изгори. Оставете да изстине върху решетка. Прави четири хляба, около 18 см дължина.





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта