Регистрация

Печено филе от еленско месо с червени боровинки

Автор:
мариана иванова
|
Дата:
25 Jul
|
Видяна:
1506
Оцени рецептата

2 тънки резена лимон

2 тънки резена портокал

2 парчета пресен джинджифил, обелен

1 1/2 ч захар

1 малък дафинов лист

2 ч пресни боровинки, червени

2 кг еленско месо, филе, със стайна температура

2 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

1 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

3/4 ч.л. пресни плодове от хвойна, нарязани фино

2 ч сухо червено вино

2 ч телешки или еленски бульон

2 с.л. студено масло, нарязано на парчета

Клончета прясна мащерка, за гарнитура

 

В средна тенджера, комбинирайте лимона, портокала, джинджифила, захарта и дафиновия лист с една чаша студена вода. Оставете да заври на силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Намалете огъня до умерени и се вари, непокрито, докато се получи сироп, 10 до 15 минути. Прибавете боровинките, след това отстранете от огъня и се охлажда. Сместа се прехвърля в стъклен съд, охлажда се и се съхранява в хладилник в продължение на 1 до 2 дни, като се разбърква веднъж или два пъти през това време. Загрейте фурната до 200ºС. Втрийте еленското месо със зехтина, 3/4 ч.л.сол, 1 чаена лъжичка черен пипер и 1/2 чаена лъжичка нарязани плодове от хвойна, като натискате подправките в месото. Сложете върху решетка в тава и печете, като мажете често със соковете от тигана, докато се изпече - 25 до 30 минути. Покрийте еленското месо хлабаво с фолио и оставете за 10 до 15 минути преди да нарежете. Междувременно, извадете и изхвърлете дафиновите листа и лимона, портокала и джинджифила от боровинките. В кухненски робот или пасатор, пюрирайте половината от боровинките и половината от течността до гладкост. В средна тенджера, кипнете виното на силен огън, докато се редуцира до 1/2 чаша, за около 5 минути. Добавете бульона и оставете да заври. Добавете боровинковото пюре, намалете огъня до слаб и оставете да къкри, непокрито, докато леко се сгъсти, около 10 минути. Отстранете от огъня. Прецедете останалите цели боровинки и ги добавете към соса с останалата 1/4 чаена лъжичка сол, черен пипер и ситно нарязани плодове от хвойна. Смесете със студеното масло. Нарежете месото на филийки и сервирайте със соса, предварително затоплен.





Виж още от категория "Дивеч"

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта