Печено филе от еленско месо с червени боровинки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 тънки резена лимон
2 тънки резена портокал
2 парчета пресен джинджифил, обелен
1 1/2 ч захар
1 малък дафинов лист
2 ч пресни боровинки, червени
2 кг еленско месо, филе, със стайна температура
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
3/4 ч.л. пресни плодове от хвойна, нарязани фино
2 ч сухо червено вино
2 ч телешки или еленски бульон
2 с.л. студено масло, нарязано на парчета
Клончета прясна мащерка, за гарнитура
В средна тенджера, комбинирайте лимона, портокала, джинджифила, захарта и дафиновия лист с една чаша студена вода. Оставете да заври на силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Намалете огъня до умерени и се вари, непокрито, докато се получи сироп, 10 до 15 минути. Прибавете боровинките, след това отстранете от огъня и се охлажда. Сместа се прехвърля в стъклен съд, охлажда се и се съхранява в хладилник в продължение на 1 до 2 дни, като се разбърква веднъж или два пъти през това време. Загрейте фурната до 200ºС. Втрийте еленското месо със зехтина, 3/4 ч.л.сол, 1 чаена лъжичка черен пипер и 1/2 чаена лъжичка нарязани плодове от хвойна, като натискате подправките в месото. Сложете върху решетка в тава и печете, като мажете често със соковете от тигана, докато се изпече - 25 до 30 минути. Покрийте еленското месо хлабаво с фолио и оставете за 10 до 15 минути преди да нарежете. Междувременно, извадете и изхвърлете дафиновите листа и лимона, портокала и джинджифила от боровинките. В кухненски робот или пасатор, пюрирайте половината от боровинките и половината от течността до гладкост. В средна тенджера, кипнете виното на силен огън, докато се редуцира до 1/2 чаша, за около 5 минути. Добавете бульона и оставете да заври. Добавете боровинковото пюре, намалете огъня до слаб и оставете да къкри, непокрито, докато леко се сгъсти, около 10 минути. Отстранете от огъня. Прецедете останалите цели боровинки и ги добавете към соса с останалата 1/4 чаена лъжичка сол, черен пипер и ситно нарязани плодове от хвойна. Смесете със студеното масло. Нарежете месото на филийки и сервирайте със соса, предварително затоплен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ