Регистрация

Бял ръчен хляб

Автор:
Наталия
|
Дата:
29 Jan
|
Видяна:
1207
Оцени рецептата

2 ч топла вода

2 1/2 ч.л. активна суха мая

5 1/2 ч брашно

1 с.л. сол

1 с.л. захар

5 с.л. масло, разтопено или

Растително масло

 

Намажете с олио две правоъгълни тави за хляб. Разбийте маята в топлата вода и се оставя настрана, докато приготвяте другите съставки. Поставете 5 ч брашно, солта и захарта в купа за смесване и разбъркайте с маята и разтопеното масло. Продължете да разбърквате, докато сместа образува тесто. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично, за около 5 минути. Ако тестото е прекалено меко и лепкаво, добавете останалото брашно, по 1 супена лъжица в даден момент. Сложете в намаслена купа и обърнете, така че да се покрие хубаво с масло. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си, около 1 час. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Натиснете тестото надолу и се разделя на две равни части. Разточете на правоъгълник. Прегънете късите краища на тесто, докато стане приблизително с дължината на съда, след това прегънете дългата страна към средата. Прегънете другата дълга страна и се притиска, до образуването на стегнат цилиндър. Поставете хляба в съда, със затворения край надолу. Покрийте с найлон. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си. Когато двата хляба почти втасат напълно, загрейте фурната до 200 градуса и сложете решетката на средното ниво. Когато хлябовете втасат, ги сложете във фурната и печете в продължение на 30 минути или докато са златисто кафяви и твърди. Извадете от съда и охладете върху решетка.





Виж още от категория "Хляб"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта