Баница със спанак по гръцки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 килограм спанак
1 средно голяма глава лук, нарязан
1/2 ч зехтин
1 ч нарязан зелен лук
1/2 ч нарязан магданоз
2 ч.л. нарязан копър
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч извара
1 ч натрошено сирене фета
1/4 ч настърган пармезан
4 яйца, леко разбити
Сол
Прясно смлян черен пипер
10 листа кори за баница
Масло, разтопено
Загрейте фурната до 180 C. Измийте спанака добре и отрежете по-грубите стъбла. Нарежете наедро и сложете в голям тиган. Покрийте и поставете на котлона за 7-8 минути, като разклащате тигана от време на време или обръщате спанака с вилица. Отцедете добре в гевгир, като натискате от време на време с лъжица. Леко запържете лука в зехтин в продължение на 10 минути, добавете зеления лук и се запържва за още 5 минути. Поставете отцедения спанак със смес с лук и масло в голяма купа. Добавете подправките, индийското орехче, сиренето и яйцата и се разбърква до смесване. Проверете подправките и добавете сол и черен пипер на вкус. Намажете тавичка за печене с масло и покрийте с лист кори за баница. Покрийте с още 4 кори, като мажете всяка с масло. Разстелете плънката отгоре и покрийте с останалите кори, като мажете всяка с масло. Намажете отгоре леко с масло и срежете най-горния слой кори леко на квадрати с помощта на остър нож или бръснарско ножче. Печете на 180С в продължение на 45 минути или до златисто кафяво. Извадете от фурната и се оставя за 5 минути преди да нарежете на порции за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ