Баница със спанак, гъби и моцарела
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
900 г спанак, подрязан и измит
1 пакет 250 г гъби, измити и нарязани на филийки
1 голяма глава лук, нарязан
5 белтъка
2 жълтъка
1 пакет от 200-250 г чедър (може кашкавал или друго жълто сирене)
2 опаковки по 125 г моцарела
1 ч.л. пипер
1 пакет готови кори за баница
олио или разтопено масло за намазняване на корите
Начин на приготвяне:
Задушете лука в бульон, вино и/или вода. Добавете гъбите и гответе, докато течността се изпари. Свалете от огъня и сложете в голяма купа. Задушете спанака във вода, като разклащате често съда. Наситнете добре отцедените от течността листенца. Смесете лука, гъбите и спанака. В голяма купа разбийте белтъците леко с бъркалка. Добавете настърганите моцарела и жълто сирене в яйчената смес и разбъркайте. Добавете спаначената смес при яйцето и сиренето и размешайте.
Намажете тавичка за печене с мазнина. Слагайте по 2-3 кори в тавата, покапвайте с мазнина и редете от плънката. После пак кори и плънка и така докато завършите с кори. Най-отгоре намажете с 2 разбити жълтъка и малко мазнина.
Печете на 180 градуса за 45 минути или докато не прецените, че баницата е готова. Ако горната кора започне да прегаря - извадете веднага.
Можете да поръсите с вода и да завиете с хавлиена кърпа, за да почине 10 минути веднага след изваждане от фурната.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ