Регистрация

Баница с кашкавал и балкански подправки

Автор:
Адриана Стефанова
|
Дата:
10 Jun
|
Видяна:
55
Оцени рецептата

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница (400-500 г)

5 яйца

250 г кашкавал

1/2 купичка кисело мляко

400 г сирене

чубрица

сминдух

ким на зърна

150 г масло (може и олио, но тогава - по-малко)

 

Начин на приготвяне:

Тази баница е божествено предложение да запознаете чужденците с българската народна кухня. Излиза малко по-скъпичка за направа, но пък е наистина божествена. Можете да я правите в два варианта - или редена, или вита - въпрос на вкус е.

Първо се прави плънката. В купа се разбиват яйцата. След това с лъжица в отделна чашка си пресипете количество колкото от половин яйце, за да имате за намазване на горната кора и да не хабите цяло яйце. В купата добавете киселото мляко и натрошете сиренето. Рендосайте около 180 грама от кашкавала и овкусете с чубрица и сминдух. Ароматът е несравним. Разбъркайте добре. Отделно в купичка си разтопете маслото и се "въоръжете" с домакинска четка. Останалия кашкавал рендосайте да ви е готов и приберете в хладилника.

За редена баница: намажете с масло тавата, поставете една кора, намажете с масло, поръсете с намокрена ръка малко пръски вода (съвсем малко), поставете втора, покпете малко масло и сложете част от плънката. Следва кора, масло, кора, плънка и така докато завършите с кора, масло, кора. Отгоре намажете пак масло, залейте със заделеното рабито яйце, поръсете семена ким (тук вече не прекалявайте, защото вкусът им е много силен) и бутнете да се пече на 180 градуса за 1 час. След изваждане поръсете останалия кашкавал, още чубричка за красота, малко сминдух за аромат и върнете на изключена фурна за 3 минути.

За вита баница. Разстилате една кора, намазвате с масло, разстилате втора, пак намаслявате, разпределте плънката и завивате. После редите. Топингът и времето за печене са идентични с предишния варинат.





Виж още от категория "Закуска"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта