Регистрация

Любопитни факти за пастата

19 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 4822
Любопитни факти за пастата

Произведената в Неапол паста е най-вкусна, защото климатът е най-подходящ за правилното съхнене на тестото.

Днес са познати над 200 вида паста, а тя, наред с пицата е една от емблематичните италиански храни, извоювала си място в менюто на множество народи. Неутралният й вкус я прави еднакво подходяща за приготвянето на салати, ордьоври, основни месни и безмесни ястия и вкусни десерти. Тестеното изделие се изработва от различни брашна и в най-разнообразни форми и размери, така че да радва езика и очите, когато се появи в комбинация със запръжка, сос, мляко.

Въпреки че е една от модерните храни, пастата е с древен произход. Правена е още преди 4 хилядолетия в Китай, а малко преди Христа е започнала да се появява и в Италия, където през XVIII век са били създадени първите машини за фабрично производство на макарони и спагети с разнообразни форми. За роден град на тестеното изделие обаче е обявен Неапол, защото и до днес се смята, че там климатичните условия са най-подходящи за правилното сушене и зреене на пастата.

За да я превърнат в свой национален специалитет италианците създават и списък с критерии за производство и начин на приготвяне, които са гаранция, че изделието ще е наистина оригинално. За истинска паста се счита само тази, която е направена от брашно от твърда пшеница и вода. Тя е здравословна и нискокалорична, в сравнение с широкоразпространеното й в хранителната верига в България подобие, за което се използва обикновено бяло брашно. То не може да се съревновава по вкусови и здравословни качества с оригинала, а също така е един от емблематичните продукти на прогресивното затлъстяване.

При приготвянето на пастата също са описани някои тънкости. Тя трябва да се вари във вече кипнала вода, а състоянието в което се вади, се нарича „ал денте“. То се характеризира с мека и добре разварена горна част на продукта и запазена в леко твърдо състояние сърцевина. Важно е също така след края на термичната обработка  да не охлаждате под течаща студена вода тестеното изделие. Така ще отмиете витамините му.

А ето и някои рецепти с паста: 

Фетучини с бекон и сирене

Лятна салата с паста

Тортелини с песто

Пикантни наденички с гъби и паста

Паста с миди и винен сос

Пене с пиле и сос от чесън и розмарин

Макарони с бекон и синьо сирене

Спагети с морски дарове и чесън

Спагети с тиквички, риба и лимон

Макаронената салата на мама

Макарони със сос маринара

Паста със спанак и цвекло

Фетучини с пилешко и пармезан

Пай с пуешко и макарони

Фузили с риба тон и бяло вино

Домашна Карбонара със сметана

Спагети карбонара с яйце

Пълнозърнести спагети с телешко и сос Болонезе

Домашно Болонезе със запръжка

Макарони с кашкавал и шунка

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Два бързи начина за готвене на паста

Можете да накиснете спагетите или макароните, както и да ги направите на ястие в микровълновата фурна.   виж още »

Вода от варене на паста – модерна добавка за сосове

Световни топкулинари подправят сосовете си с вода от сварените макарони и спагети.   виж още »

5 странни плода, които вече са и на българския пазар

Червени банани, черни домати, бели ягоди, непознат цитрус и питахия смайват с чудна визия и пленителен вкус.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта