Регистрация

Вода от варене на паста – модерна добавка за сосове

20 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 1396
Вода от варене на паста – модерна добавка за сосове

Световни топкулинари подправят сосовете си с вода от сварените макарони и спагети.

 

100 грама паста се варят в 1 литър вода, подправена с 1 с.л. сол – това е основното правило при варене на паста, но в кулинарния свят се добавя още едно правило, което напоследък често се чува от устата на прочутия майстор на храната Джейми Оливър. Той казва „Никога не изхвърляйте макаронената вода“, защото тя ще ви помогне на сервирате страхотни сосове.

 

Водата от варене на паста е естествен емулгатор. Емулгаторите са вещества, които помагат за смесването на мазнини с течности до получаването на хомогенна смес. Така мазнината на соса ще влиза вътре в него, а няма да остава като пръстен по страничните стени, да пада на дъното или да се отделя на повърхността. Естествено в този случай сосът е по-пълноценен и по-вкусен, а ястията, подправени с него, разпределят равномерно апетитността си в чинията.

 

Макаронената вода представлява тестена спойка. Пастата се прави от брашно, а части от него се отделят при варенето. Термичната обработка обуславя колко точно брашно да се отдели така, че пастата да се лиши само от ненужното. Затова НИКОГА НЕ СЕ МИЕ ПАСТА ПРЕДИ ВАРЕНЕ. Кипенето в достатъчно количество течност върши тази работа. А след това – не изхвърляйте остатъчната мътна вода в мивката, колкото и неугледна да ви се струва.

 

Какви сосове се подправят с макаронена вода? Най лесно е да я използвате към сос, който и без това сте направили за пастата си. Ще забележите, че в доматените и болонезе сосовете мазнината стои встрани от останалите продукти. Същото се случва и с любимото босилково или магданозено песто, когато престои след приготвяне. Само 1 с.л. макаронена вода и малко разбъркване правят соса гладък и съвършено смесен. А след това той полепва доста по-качествено по самата паста.

 

Макаронената вода може да се използва и за кремове и сладкиши. Тя е съвсем леко солена и това няма да повлияе на вкуса. Кремът обаче придобива гладкост и блясък. Особено ако говорим за онзи базисен сладкарски крем с жълтъци, мляко, брашно и захар. Дегустация на непрофесионални кулинари показва, че дори и небцето на обикновен човек оценява повече вкуса на сосовете, емулгирани с течността от варене на паста.

 

Следващия път, когато си варите паста, запазете си от водата и се порадвайте на вълшебните ѝ свойства. Тя може да издържи до 5 дни в хладилник, така че не бързайте да изливате тенджерата в мивката.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ранч сос - любимият американски дип на млечна основа

Модерен сос, подходящ едновременно за бързи закуски, салати и мезета за хрупкане.   виж още »

Трикове при варене на храни

Кафявата пяна от месата трябва да се почисти, но понякога бялата пяна на мръвки и зеленчуци съдържа доста вкус и полезни вещества.   виж още »

Два бързи начина за готвене на паста

Можете да накиснете спагетите или макароните, както и да ги направите на ястие в микровълновата фурна.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта