Регистрация

Ябълков пай с топинг

Автор:
marto
|
Дата:
26 Jun
|
Видяна:
596
Оцени рецептата

За тестото:

1 1/4 ч брашно

1/4 ч.л. сол

1/8 ч.л. бакпулвер

1/2 ч студено неосолено масло

2 с.л. студена вода

За топинга:

1/3 ч кафява захар

1 ч брашно

6 с.л. несолено масло, разтопено

За пълнежа:

1 кг ябълки

2 с.л. брашно

1/3 ч гранулирана захар

1 ч.л. смляна канела

1 ч.л. настъргана лимонова кора

3 с.л. студено масло

 

За тестото: Смесете брашното, солта и бакпулвера в купата на кухненския робот и разбийте 2 - 3 пъти до смесване. Нарежете маслото на 8 парчета и се добавя в купата. Разбийте бързо за около 15 пъти, докато сместа заприлича на овесени ядки. Добавете 2 супени лъжици вода и разбийте четири или пет пъти, за да се смеси. Извадете тестото и бързо оформете на топка с набрашнени ръце. Сложете върху леко набрашнено найлоново фолио. Леко набрашнете тестото и покрийте с найлоново фолио. Притиснете с ръце, така че да се получи кръг с диаметър 13 см. Оставете в хладилника, докато приготвяте топинга. За топинга: Смесете захарта и брашното в средно голяма купа. Добавете маслото и разбъркайте равномерно. Заделете за 5 мин. Натрошете с пръсти. Заделете. За тестото: Извадете тестото от хладилника и сложете върху равна повърхност. Разточете между листовете найлоново фолио до диск с диаметър 30 см. Отлепете найлона и сложете тестото в тава за пай. Внимателно притиснете по дъното и стените и отлепете и втория лист фолио. Подрежете излишното тесто и навийте на руло в краищата. Оставете в хладилника докато приготвяте пълнежа. За пълнежа: Обелете, разполовете и почистете ябълките; нарежете на парчета от по 1 см. Сложете ги в купа със захарта, брашното, канелата и лимоновата кора; разбъркайте хубаво. Изсипете в приготвения блат. Покрийте с бучици масло и с останалия заделен топинг. Изпечете на 200С за 15 мин. в най-долната част на фурната. Намалете фурната до 180С и преместете пая в средата на фурната. Печете още 20-30 мин. или докато краищата потъмнеят и станат златисти. Охладете върху решетка и поднесете топло.





Виж още от категория "Печива"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта