Ябълков пай с топинг
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
1 1/4 ч брашно
1/4 ч.л. сол
1/8 ч.л. бакпулвер
1/2 ч студено неосолено масло
2 с.л. студена вода
За топинга:
1/3 ч кафява захар
1 ч брашно
6 с.л. несолено масло, разтопено
За пълнежа:
1 кг ябълки
2 с.л. брашно
1/3 ч гранулирана захар
1 ч.л. смляна канела
1 ч.л. настъргана лимонова кора
3 с.л. студено масло
За тестото: Смесете брашното, солта и бакпулвера в купата на кухненския робот и разбийте 2 - 3 пъти до смесване. Нарежете маслото на 8 парчета и се добавя в купата. Разбийте бързо за около 15 пъти, докато сместа заприлича на овесени ядки. Добавете 2 супени лъжици вода и разбийте четири или пет пъти, за да се смеси. Извадете тестото и бързо оформете на топка с набрашнени ръце. Сложете върху леко набрашнено найлоново фолио. Леко набрашнете тестото и покрийте с найлоново фолио. Притиснете с ръце, така че да се получи кръг с диаметър 13 см. Оставете в хладилника, докато приготвяте топинга. За топинга: Смесете захарта и брашното в средно голяма купа. Добавете маслото и разбъркайте равномерно. Заделете за 5 мин. Натрошете с пръсти. Заделете. За тестото: Извадете тестото от хладилника и сложете върху равна повърхност. Разточете между листовете найлоново фолио до диск с диаметър 30 см. Отлепете найлона и сложете тестото в тава за пай. Внимателно притиснете по дъното и стените и отлепете и втория лист фолио. Подрежете излишното тесто и навийте на руло в краищата. Оставете в хладилника докато приготвяте пълнежа. За пълнежа: Обелете, разполовете и почистете ябълките; нарежете на парчета от по 1 см. Сложете ги в купа със захарта, брашното, канелата и лимоновата кора; разбъркайте хубаво. Изсипете в приготвения блат. Покрийте с бучици масло и с останалия заделен топинг. Изпечете на 200С за 15 мин. в най-долната част на фурната. Намалете фурната до 180С и преместете пая в средата на фурната. Печете още 20-30 мин. или докато краищата потъмнеят и станат златисти. Охладете върху решетка и поднесете топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ