Шоколадова торта със сметана
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
1/2 ч масло
6 яйца, със стайна температура
340 г шоколад, натрошен
1/2 ч лешници, смлени
1 ч захар
1 1/2 с.л. лешников ликьор
1/4 ч.л. ванилия
2 ч бита сметана
2 с.л. лешников ликьор
1/4 ч пудра захар
60 г полу-сладък шоколад
1/2 ч.л. винен камък
Намажете разглабяща се форма за торта с масло и я набрашнете. Разтопете маслото и парченцата шоколад на водна баня. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците до сгъстяване, бавно добавете 1/2 чаена чаша захар. Добавете ядките, ликьора, ванилията и разтопения шоколад. Разбийте белтъците с винения камък на пяна. Бавно добавете 1/2 чаена чаша захар и разбийте на сняг. Обединете 1/4 от белтъците в сместа с шоколад, след което прибавете цялата смес с шоколад в белтъците. Изсипете в тавата и се пече във фурната на 180 градуса за 30 минути. Намалете фурната до 135С и печете 30 мин. Изключете и оставете тортата във фурната на отворена врата за 30 минути Извадете от съда в чиния. Разбийте сметаната, докато се оформят меки връхчета. Бавно добавете пудрата захар и ликьора. Намажете тортата с тази смес равномерно отгоре. Поръсете с настъргания полу-сладък шоколад. Оставете в хладилника за 6-8 часа. Оставете да престои на стайна температура в продължение на 30-40 минути преди сервиране.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ