Ирландска торта с уиски и кафе
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
На тортата:
115 г масло, със стайна температура
115 г гранулирана захар
2 яйца
115 г самонабухващо брашно
2 с.л. разтворимо кафе, разтворени в 2 с.л. вода
За сиропа:
150 мл силно кафе, сварено
115 г захар
4 с.л. уиски
За глазурата:
150 мл сметана за разбиване
Пудра захар на вкус
1 с.л. уиски (или на вкус)
Нарязани орехи
Намаслете и набрашнете разглабяща се форма за торта. Загрейте фурната до 180ºС. Разбийте на крем маслото и захарта, а след това разбийте с яйцата, като добавяте по малко брашно и разбивате добре след всяко добавяне. Добавете разтвореното кафе и се разбърква старателно. Изсипете сместа в приготвения съд за печене и се пече 35 - 40 мин. Извадете от тавата и охладете върху решетка. За да направите сиропа, сложете кафето и захарта в малка тенджера и оставете да заври, като се разбърква за да се разтвори захарта. Варете 1 минута. Свалете от огъня и добавете уискито. Сложете тортата в измития и подсушен съд и полейте със сиропа. Оставете в хладилника за няколко часа и извадете от съда. Разбийте сметаната, докато се сгъсти, леко подсладете със захар пудра и добавете уиски на вкус. Намажете тортата и оставете в хладилника за 1 час преди да поръсите с орехите и да поднесете.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ