Шоколадов сладкиш с фъстъчено масло
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За муса с фъстъчено масло:
2 ч пудра захар
3/4 ч кремообразно фъстъчено масло
2 с.л. кремообразно фъстъчено масло
170 г крема сирене, със стайна температура
3 с.л. бита сметана
2 големи белтъка
За муса с шоколад:
1 ч сметана за разбиване
1/3 ч захар
225 г горчиво-сладък шоколад, натрошен
1 1/2 ч.л. разтворимо кафе
2 1/2 ч гореща вода
3 жълтъка
За шоколадовата глазура:
2/3 ч сметана за разбиване
5 с.л. масло
140 г полу-сладък шоколад
За гарниране:
1/3 ч пресни малини (по желание)
стръкчета прясна мента
За муса с фъстъчено масло:
Постелете фолио в тавичка за печене на хляб с обем 6 чаши. Смесете 1 1/2 чаши захар, фъстъченото масло и сиренето крема в голяма купа, докато сместа е гладка. Добавете сметаната. Разбийте белтъците в средно голяма купа, докато се оформят меки върхове. Постепенно добавете останалата 2/3 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. Прибавете белтъците внимателно към маслената смес на 2 пъти. Наклонете приготвената тава надлъжно под 45 градусов ъгъл. Изсипете муса с фъстъчено масло и загладете повърхността. Сложете във фризера, като подпрете с нещо, така че да се задържи под ъгъл. Охладете до втвърдяване, около 1 час.
За шоколадовия мус: Загрейте сметаната и захарта в тенджера на много слаб огън, като се разбърква само докато захарта се разтвори. Прехвърля се в купа и се съхранява в хладилник, докато се охлади добре. Междувременно разтопете шоколада на водна баня, като се разбърква, до гладкост. Оставете да изстине 5 минути. Разтворете кафето в гореща вода в малка купа. Добавете жълтъците. Добавете сместа в топлия шоколад и се разбърква, докато е гладка и леко се сгъсти. Оставете да престои, докато тестото се охлади до стайна температура, но без да се втвърдява. Разбийте охладената сметана до оформянето на меки връхчета. Прибавете сметаната внимателно към шоколадовата смес на 2 пъти. Сложете съда със замразения фъстъчен мус върху работната повърхност. Изсипете шоколадовия мус върху замразени мус с фъстъчено масло. Загладете отгоре и покрийте съда. Оставете във фризера за поне 6 часа или за през нощта.
За глазурата: Сгорещете сметаната и маслото в тенджера на слаб огън, докато леко закъкри и маслото се разтопи. Изключете котлона. Добавете шоколада и се разбърква, до гладкост. Оставете да изстине, докато се сгъсти, около 1 1/2 часа. Обърнете сладкиша върху решетка. Махнете тавата и фолиото. Полейте глазурата върху муса и загладете от всички страни. Прехвърлете в чиния за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ