Шоколадов кекс с картофи
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч брашно
3/4 ч пълнозърнесто пшенично брашно
1/2 ч какао на прах
1 1/2 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол (по желание)
1 ч захар
1/4 ч кафява захар, плюс 2 супени лъжици
1 средно голям картоф; обелен и нарязан на четвъртинки
450 г кисело мляко
2 с.л. мед
1/4 ч.л. ванилов екстракт
1/4 ч.л. шоколадов екстракт (по желание)
1/3 ч олио от рапица
3 големим белтъка, със стайна температура
Загрейте фурната до 180ºС.
Намажете форма за кекс с олио и поръсете с неподсладено какао на прах. Над голяма купа, пресейте двата вида брашно, бакпулвера, содата и солта. Добавете захарта. Заделете. Поставете обеления картоф в голям кухненски робот. Разбийте много добре на фини парченца. Отцедете млякото. Отстранете течността. Добавете отцеденото кисело мляко, меда, ванилията, шоколадовия екстракт и олиото при картофа в робота и разбъркайте на висока мощност в продължение на 60 секунди. Изсипете тази смес в купата със сухите съставки и разбийте с електрически миксер на висока скорост в продължение на 60 секунди. Измийте и подсушете бъркалките хубаво. В отделна купа, разбийте яйцата на сняг. Прибавете ги в другата смес внимателно. Изсипете сместа в подготвената тава. Печете в предварително загрята фурна за 55 - 65 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Извадете от фурната и се оставя да престои за 25 мин. Прокарайте нож по стените на съда, за да можете да извадите кекса. Обърнете в чиния за сервиране. Оставете да се охлади и глазирайте по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ