Регистрация

Фокача с пресни билки

Автор:
ivanova
|
Дата:
13 Apr
|
Видяна:
523
Оцени рецептата

1/2 ч.л. активна суха мая

1/2 чаена лъжичка захар

1/4 ч топла (40-50ºС) вода

2 3/4 ч брашно

1/2 чаена лъжичка готварска сол

4 с.л. студено пресован зехтин

2 с.л. пресни билки като босилек, розмарин, риган

1/2 чаена лъжичка едра сол

 

Поръсете маята и захарта в 1/2 чаша вода. Да не се бърка. Оставя се да престои 10 минути или докато повърхността стане като шампанско. В голяма купа, смесете брашното и готварската сол. Направете кладенче в центъра. Изсипете сместа с маята и 1 супена лъжица зехтин. Разбърква се с дървена лъжица или електрически миксер и бавно се добавя останалата 1/4 чаша вода. Тестото ще бъде меко и леко лепкаво. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност. Замесете за 10 минути, като добавяте малки супени лъжици брашно, ако е необходимо. Сложете го в купа и покрийте с найлоново фолио или влажна кърпа. Оставете да втаса на топло място около 20-30 градуса, докато удвои обема си в продължение на 1 час. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Замесете внимателно няколко пъти. Разточете 25 см кръг. Намажете тава за печене с мазнина. Притиснете тестото с пръсти, за да направите "трапчинки". Оставете да втаса отново, леко покрито, за около 15 мин., или докато удвои обема си. Загрейте фурната до 220ºС. В пасатор или саханче, смесете останалите 3 с.л. зехтин и билките, докато листата се разбият и зехтинът е ароматен. Изсипете върху тестото. Натрийте леко в повърхността. Поръсете с едра сол. Пече се 15 минути. Намалете фурната до 200 ºС и печете още 5 минути или до златисто кафяво. Оставете да изстине и нарежете като пица.





Виж още от категория "Печива"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта