Фокача с пресни билки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч.л. активна суха мая
1/2 чаена лъжичка захар
1/4 ч топла (40-50ºС) вода
2 3/4 ч брашно
1/2 чаена лъжичка готварска сол
4 с.л. студено пресован зехтин
2 с.л. пресни билки като босилек, розмарин, риган
1/2 чаена лъжичка едра сол
Поръсете маята и захарта в 1/2 чаша вода. Да не се бърка. Оставя се да престои 10 минути или докато повърхността стане като шампанско. В голяма купа, смесете брашното и готварската сол. Направете кладенче в центъра. Изсипете сместа с маята и 1 супена лъжица зехтин. Разбърква се с дървена лъжица или електрически миксер и бавно се добавя останалата 1/4 чаша вода. Тестото ще бъде меко и леко лепкаво. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност. Замесете за 10 минути, като добавяте малки супени лъжици брашно, ако е необходимо. Сложете го в купа и покрийте с найлоново фолио или влажна кърпа. Оставете да втаса на топло място около 20-30 градуса, докато удвои обема си в продължение на 1 час. Обърнете върху леко набрашнена повърхност. Замесете внимателно няколко пъти. Разточете 25 см кръг. Намажете тава за печене с мазнина. Притиснете тестото с пръсти, за да направите "трапчинки". Оставете да втаса отново, леко покрито, за около 15 мин., или докато удвои обема си. Загрейте фурната до 220ºС. В пасатор или саханче, смесете останалите 3 с.л. зехтин и билките, докато листата се разбият и зехтинът е ароматен. Изсипете върху тестото. Натрийте леко в повърхността. Поръсете с едра сол. Пече се 15 минути. Намалете фурната до 200 ºС и печете още 5 минути или до златисто кафяво. Оставете да изстине и нарежете като пица.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ