Торта с шоколадов ганаш
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
3/4 ч масло, меко
3 ч.л. сода за хляб
3 ч захар
3 яйца
1/2 ч.л. сол
3/4 ч мътеница
1 1/3 ч кипяща вода
115 г неподсладен шоколад, разтопен
3 ч брашно
3/4 ч печени бадеми, нарязани
2 ч.л. ванилов екстракт
За шоколадовия ганаш:
510 г полу-сладък шоколад, натрошен
1 1/2 ч сметана
1 ч.л. ванилия
2 с.л. масло, нарязано
Загрейте фурната до 180ºС.
Намажете с мазнина 2 кръгли тави от по 23 см. Поръсете с брашно и изтръскайте излишното. В голяма купа разбийте маслото и захарта с електрически миксер на средна скорост за 1-2 минути. Добавете яйцата и ванилията и разбийте, докато са добре смесени. Добавете шоколада и разбийте за 1-2 минути. Смесете брашното, содата и солта. Добавете при шоколадовата смес на два пъти, като редувате с мътеницата. Разбийте, докато са добре смесени. С миксер на ниска скорост, добавете врящата вода и разбийте до гладкост. Изсипете тестото в подготвените тави. Печете 35 - 40 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Оставете да изстине в съда за 10 минути, след това извадете върху решетка и оставете да се охлади напълно. За шоколадовия ганаш: Смесете шоколада и течната сметаната в голяма купа. Разтопете в микровълновата фурна и разбъркайте до гладкост. Добавете маслото и ванилията. Покрийте и оставете в хладилника за 1 час. Намажете единия блат с малко повече от 1/3 от ганаша. Покрийте с втория блат. Намажете тортата отгоре и отстрани с останалия ганаш. Притиснете бадеми отстрани. Оставете тортата в хладилника за 3-4 часа или докато ганашът се втвърди, преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ