Торта с глазура
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 пaкeтa активна суха мая
1 1/2 ч топла вода
2 ч.л. захар
4 1/2 ч пресято брашно
3/4 ч масло или маргарин
1 ч захар
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
3/4 ч.л. смляно индийско орехче
2 яйца
1 1/2 ч стафиди
1/2 ч нарязан лимон
3/4 ч счукани орехи
За глазурата с пудра захар
1 ч пудра захар
мляко или сметана
1/2 ч. л. ванилия
щипка сол
1/2 ч.л. лимонов сок, по желание
1/4 ч.л. настъргана лимонова кора, по желание
Поръсете маята в топлата вода; разбърква се, за да се разтвори. Добавете 2 супени лъжици захар и 1 1/2 чаша брашно и разбийте на ръка или за две минути с електрически миксер на средна скорост. Покрийте и оставете на топло място, докато се образуват мехурчета, около 30 минути.
В същото време, разбийте на крем маслото и захарта. Пресейте останалите 3 ч брашно със солта, канелата, карамфила и индийското орехче. Когато маята образува мехурчета, добавете яйцата при маслото и захарта и разбийте добре. Смесете с маята. Добавете останалите сухи съставки (брашно, сол и подправки), малко по малко, като разбивате с лъжица след всяко добавяне. Разбийте до гладкост. Прибавете стафидите, лимона и ядките. Изсипва се в намазана и набрашнена тавичка. Покрийте и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си, около 1 1/2 часа. Пече се в умерена фурна (190 градуса) 1 час. Охладете в съда за 5минути. Извадете върху решетка да се охлади напълно. Докато още леко топло, намажете с глазура.
На глазурата:
Към 1 ч пресята пудра захар, добавете достатъчно мляко или лека сметана, така че да се получи смес с консистенция за намазване .Добавете 1/2 ч. л. ванилия и щипка сол (или овкусете с 1/2 ч.л. лимонов сок и 1/4 ч.л. настъргана лимонова кора). Разбъркайте до гладкост и намажете тортата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ