Тесто за самоса
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
750 г брашно
1 щипка куркума
2 1/2 г сол
250 мл студена вода
5 мл бял оцет
75 мл олио
Загрейте фурната до 200ºС. Пресейте брашното, куркумата и солта в купа. Смесете водата и оцета и се разбъркват с брашното, докато се получи доста твърда смес, с консистенцията на тесто за хляб. Разделете тестото на 12 топки. Работете с четири топки от тестото наведнъж, разточете всяка на кръг с размерите на голяма чиния (15 см в диаметър). С пръстите си, намажете малко олио върху всеки кръг, като го покриете добре, така че да не залепва по време на готвене. Поръсете леко с брашно и поставете един кръг върху друг, с намазните страни една към друга. Намажете отново двата кръга, които са се получили по този начин с олио и поръсете с брашно. Слепете отново по същия начин. Отново намажете и поръсете. Повторете с останалото тесто. Разточете внимателно тестото върху леко набрашнена повърхност до кръг с диаметър 25 см. Сложете в ненамаслена тавичка и изпечете за 2-3 мин. или докато тестото се понадигне леко. Извадете от фурната и се нарязва на ивици с широчина 6 см и дължина 25-30 см. След това разделете на тънки слоеве преди тестото да се охлади. Покрива се с влажна кърпа, за да се предотврати изсушаване. Разточете една лента от тестото, която е с 6 см ширина и 25-30 см дължина. Прегънете единия ъгъл върху другия, след това сгънете 2-та триъгълника така че да се получи нещо като джоб, където ще сложите плънката. Напълнете с предпочитаната от вас плънка. Прегънете тестото отгоре, така че да остане затворенаИзпържете на маслена баня, като обърнете няколко пъти, за да се изпържи равномерно. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете на хартиени кърпи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ