Регистрация

Тесто за самоса

Автор:
Антони Атанасов
|
Дата:
04 Sep
|
Видяна:
1301
Оцени рецептата

За тестото:

750 г брашно

1 щипка куркума

2 1/2 г сол

250 мл студена вода

5 мл бял оцет

75 мл олио

 

Загрейте фурната до 200ºС. Пресейте брашното, куркумата и солта в купа. Смесете водата и оцета и се разбъркват с брашното, докато се получи доста твърда смес, с консистенцията на тесто за хляб. Разделете тестото на 12 топки. Работете с четири топки от тестото наведнъж, разточете всяка на кръг с размерите на голяма чиния (15 см в диаметър). С пръстите си, намажете малко олио върху всеки кръг, като го покриете добре, така че да не залепва по време на готвене. Поръсете леко с брашно и поставете един кръг върху друг, с намазните страни една към друга. Намажете отново двата кръга, които са се получили по този начин с олио и поръсете с брашно. Слепете отново по същия начин. Отново намажете и поръсете. Повторете с останалото тесто. Разточете внимателно тестото върху леко набрашнена повърхност до кръг с диаметър 25 см. Сложете в ненамаслена тавичка и изпечете за 2-3 мин. или докато тестото се понадигне леко. Извадете от фурната и се нарязва на ивици с широчина 6 см и дължина 25-30 см. След това разделете на тънки слоеве преди тестото да се охлади. Покрива се с влажна кърпа, за да се предотврати изсушаване. Разточете една лента от тестото, която е с 6 см ширина и 25-30 см дължина. Прегънете единия ъгъл върху другия, след това сгънете 2-та триъгълника така че да се получи нещо като джоб, където ще сложите плънката. Напълнете с предпочитаната от вас плънка. Прегънете тестото отгоре, така че да остане затворенаИзпържете на маслена баня, като обърнете няколко пъти, за да се изпържи равномерно. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете на хартиени кърпи.





Виж още от категория "Ястия с плънка"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта