Сладки с кайсиев пълнеж
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
3 ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3/4 ч маргарин
1 1/2 ч захар
2 големи яйца
1 с.л. настъргана лимонова кора
За пълнежа:
170 г фурми, без костилка
1/2 ч сушени кайсии
1/2 ч нектар от кайсии
1/2 ч захар
1/4 ч лимонов сок
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1/2 ч орехи, нарязани
1. Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Заделете.
2. В голяма купа разбийте захарта, маргарина, яйцата и лимоновата кора с електрически миксер на ниска до умерена скорост. Разбийте до побеляване и пухкав крем. Постепенно разбийте с брашното, докато сместа се оформи на гладко тесто. Оформете топка от тестото и увийте плътно. Охладете за няколко часа или за през нощта.
3. Пригответе плънката. В малка тенджера смесете нарязаните сушени кайсии, кайсиевия нектар, захарта и 1/2 чаша вода. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри, покрито за 15 минути. Добавете нарязаните фурми и гответе още пет минути, като се разбърква често и наблюдавате внимателно да не залепне за дъното. Сместа трябва да е много гъста. Отстранете от огъня и добавете лимоновата кора, сока и счуканите орехи. Смесете добре и оставете настрана, за да се охлади напълно.
4. Разделете тестото на 4 части. На набрашнена повърхност, разточете тестото на правоъгълник. Нарежете 12 правоъгълника с остър нож, потопен в брашно.
5. Сложете ги в леко намазана тавичка. Намажете една чаена лъжичка от пълнежа на половината от всяко парче; прегънете отгоре и запечатайте краищата здраво с набрашнена вилица. Набодете на няколко места отгоре. Печете на 190 градуса във фурната за 10 -12 минути или до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ