Портокалово-макова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
1 ч плюс 4 с.л. неосолено масло, омекотено
2 ч захар
1 с.л. прясно настъргана портокалова кора
4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
4 големи яйца
1/4 ч маково семе
3 1/2 ч брашно
1 1/3 ч кисело мляко
За портокаловия сироп:
1/2 ч портокалов сок
1/3 ч захар
За глазурата:
1/2 ч несолено масло; меко
455 г крема сирене
2 ч.л. ванилов екстракт
4 ч пудра захар
1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете и набрашнете 2 форми за торта с диаметър 23 см. Изтръскайте излишното тесто.
2. За блата: В голяма купа с електрически миксер на висока скорост, разбийте маслото, захарта, портокаловата кора, бакпулвера, содата и солта за около 3 минути. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко. Постепенно добавете маковото семе и разбийте само до смесване. Намалете скоростта на ниска и разбийте половината от брашното, киселото мляко, а след това и останалото брашно и разбъркайте само до смесване. Разпределете сместа равномерно в подготвените тави.
3. Печете 45 - 50 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Охлажда се в съда за 0-15 минути преди да извадите и да охладите напълно. Набодете с вилица по цялата повърхност.
4. На сиропа: Разбъркайте портокаловия сок и захарта, докато захарта се разтвори. Полейте с по една супена лъжица в даден момент върху топлите блатове. Оставете да се охладят напълно.
5. Междувременно направете глазурата: Разбийте маслото, крема сиренето и ванилията в голяма купа на средна скорост с миксера до смесване. Намалете скоростта до ниска и прибавете пудрата захар.
6. Сложете един от блатовете в чиния. Намажете с 1 чаша глазура. Покрийте с втория блат. Намажете тортата с равномерно с глазурата отгоре.
7. Оставете на стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ