Портокалова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч масло; меко, със стайна температура
2 ч пудра захар
3 1/3 ч брашно
4 ч.л. бакпулвер
1 ч мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. портокалов екстракт
6 белтъка, разбити на сняг
1 ч портокалов мармалад
За портокаловата глазура:
1/4 ч захар
1/2 ч.л. винен камък
1/8 ч.л. сол
2 белтъка
1/4 ч студена вода
1 ч.л. портокалов екстракт
1/2 ч.л. ванилов екстракт
Разбийте на крем маслото и захарта до побеляване. Добавете брашното и бакпулвера, като се редуват с млякото. Добавете ванилията и екстракта. Добавете разбитите на сняг белтъци. Разпределете сместа в 3 кръгли тави с диаметър 23 см, предварително намаслени и набрашнени. Пече се на 190 градуса във фурната за 20-25 минути или до готовност. Извадете и охладете, преди да извадите от съдовете. Намажете един от блатовете с портокалов мармалад. Покрийте с втори блат и отново намажете; покрийте с третия блат. Намажете щедро с портокаловата глазура. За глазурата: Напълнете голяма тенджера с около 7 сантиметра вода. Нагрява се, докато водата започне да къкри. Изключете котлона. Смесете захарта, винения камък, солта, белтъка и студената вода в огнеупорна купа. Включете отново котлона и оставете тенджерата да закъкри. Сложете купата на водната баня и разбийте с телена бъркалка за 5-7 мин. на сняг. Свалете от огъня и добавете портокаловия аромат и ванилията.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ