Печена патица със сос от червени боровинки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1800-2200 г патица, размразена
1/4 ч портвайн
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч пилешки бульон
1/4 ч портокалов сок
2 -4 с.л. кафява захар
1/2 ч червени боровинки, пресни
1 щипка лют червен пипер
1/2 лимон
Сол на вкус
Прясно смлян черен пипер на вкус
Изплакнете патицата под студена вода и подсушете. Втрийте кухината и кожата с лимон и овкусете със сол и пипер. Сложете в плитка тавичка. Изпечете на 180С за 30 минути и набодете кожата с вилица, за да се освободят мазнините. Продължете, докато патицата е напълно готова - около 1 1/2 - 2 часа. Около веднъж на всеки час отстранявайте всички мазнини от тавичката, без 1 чаша. Увеличете фурната до 250 градуса през последните 15 минути, за да се получи хрупкава коричка. Извадете от фурната и оставете в топла чиния. Отстранете мазнината от тавичката и я сложете върху котлона. Добавете виното и сгорещете на слаб огън, като остъргвате всички залепнали парченца по дъното. Добавете маслото и сгорещете докато се разтопи. Добавете брашното, като се разбърква, до гладкост. Добавете пилешкия бульон и разбърквайте непрекъснато, докато стане гладък и гъст сос, 2 – 3 мин. Прибавете портокаловия сок и 2 с.л. кафява захар и разбъркайте добре. Добавете боровинките и варете на силен огън, докато боровинките се разпукат - 2 - 3 мин. Добавете лютия червен пипер и още сол и черен пипер на вкус. При поднасяне, срежете патицата наполовина по дължина с ножица за птици и сложете в две чинии за сервиране. Полейте с половината от соса всяка порция и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ