Регистрация

Печена патица със сос от червени боровинки

Автор:
мариана иванова
|
Дата:
25 May
|
Видяна:
2919
Оцени рецептата

1800-2200 г патица, размразена

1/4 ч портвайн

2 с.л. масло

2 с.л. брашно

1 ч пилешки бульон

1/4 ч портокалов сок

2 -4 с.л. кафява захар

1/2 ч червени боровинки, пресни

1 щипка лют червен пипер

1/2 лимон

Сол на вкус

Прясно смлян черен пипер на вкус

 

Изплакнете патицата под студена вода и подсушете. Втрийте кухината и кожата с лимон и овкусете със сол и пипер. Сложете в плитка тавичка. Изпечете на 180С за 30 минути и набодете кожата с вилица, за да се освободят мазнините. Продължете, докато патицата е напълно готова - около 1 1/2 - 2 часа. Около веднъж на всеки час отстранявайте всички мазнини от тавичката, без 1 чаша. Увеличете фурната до 250 градуса през последните 15 минути, за да се получи хрупкава коричка. Извадете от фурната и оставете в топла чиния. Отстранете мазнината от тавичката и я сложете върху котлона. Добавете виното и сгорещете на слаб огън, като остъргвате всички залепнали парченца по дъното. Добавете маслото и сгорещете докато се разтопи. Добавете брашното, като се разбърква, до гладкост. Добавете пилешкия бульон и разбърквайте непрекъснато, докато стане гладък и гъст сос, 2 – 3 мин. Прибавете портокаловия сок и 2 с.л. кафява захар и разбъркайте добре. Добавете боровинките и варете на силен огън, докато боровинките се разпукат - 2 - 3 мин. Добавете лютия червен пипер и още сол и черен пипер на вкус. При поднасяне, срежете патицата наполовина по дължина с ножица за птици и сложете в две чинии за сервиране. Полейте с половината от соса всяка порция и поднесете веднага.





Виж още от категория "Патица"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта