Виенска шоколадова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
8 яйца, разделени
1 ч захар
60 г полусладък шоколад, разтопен
1/4 ч прясно изцеден портокалов сок
1 ч.л. настъргана портокалова кора
2 ч смлени орехи
1/3 ч брашно Маца
1/3 ч картофено нишесте
2 портокала, обелени, нарязани на парчета
За портокаловата плънка:
280 г конфитюр от кайсии
1 портокал, обелен и нарязан на кубчета
За шоколадовата глазура:
1/2 ч портокалов сок
170 г полусладък шоколад, натрошен
Загрейте фурната до 120 градуса.
Разбийте жълтъците с 1/2 ч захар до сгъстяване. Смесете с шоколада, портокаловия сок и кората. Смесете 1 ч ядки с брашното Маца и картофеното нишесте. Добавете ги в сместа с жълтъци. С чисти сухи бъркалки, разбийте белтъците на пяна. Постепенно разбийте с останалата 1/2 ч захар на сняг. Внимателно обединете жълтъците с разбитите белтъци. Изсипете във формата за кекс и печете 55-60 мин. или до готовност. Обърнете формата върху решетка и оставете да се охлади напълно. Извадете от съда и срежете наполовина хоризонтално. Намажете долната половина с портокаловия крем. Покрийте с втория блат. Покрийте с глазурата. Гарнира се с останалата 1 ч ядки и парченцата портокал.
Охлажда се 5 минути. За шоколадовата глазура:
Сгорещете портокаловия сок. Свалете от огъня и добавете шоколада. Разбърква се докато се разтопи и сместа е гладка. Охладете за 5 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ