Регистрация

Великденски козунак с бадеми

Автор:
kalinapetkova
|
Дата:
27 May
|
Видяна:
897
Оцени рецептата

 

1 ч мляко

1/2 ч масло

1 пакет активна суха мая

1/2 ч кристална захар

1 ч.л. сол

2 яйца, разбити

5 с.л. портокалов сок

1 с.л. настъргана портокалова кора

5 1/2 ч пресято брашно

Масло

твърдо сварени яйца

¼ ч филирани бадеми

2 с.л. гранулирана захар

 

В малка тенджера, смесете млякото и маслото на умерен огън до кипване. Разбърква се, докато маслото се разтопи, а след това се изсипва в купа. Когато се охлади, се поръсва маята и с пръсти или лъжица постепенно се разбърква с 1/2 чаша захар, докато се разтвори. След това добавете солта, яйцата, 3 супени лъжици портокалов сок и портокаловата кора, като се разбърква непрекъснато. Постепенно се добавя половината брашно, докато сместа започне да се раздува. Продължете да прибавяте брашното постепенно на ръка; тестото ще бъде лепкаво, но не трябва да бъде твърдо. Набрашнете пръстите си леко и омесете в продължение на 15 минути. Поставете тестото в голяма намаслена купа, намажете с разтопено масло, покрийте и поставете на топло да втаса, докато удвои обема си (около 2 до 3 часа). Натиснете тестото надолу и разделете на две части. Разделете всяка половина на 3 части и разточете на дълго въже от около 25,5 х 5 см. Сплетете трите въжета заедно, защипете краищата. Повторете с останалото тесто. Сложете в големи тави, покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си (около 1 1/2 часа). Междувременно се приготвя глазурата, като се смесят останалият портокалов сок, останалата захар и бадемите в малка купа. Изпечете козунаците на 190С във фурната за 20 минути. Изваждат се от фурната и се намазват с четка с глазурата отгоре и отстрани. Върнете във фурната и печете още 15 - 20 минути, докато се получи лъскав цвят на кестен.

 





Виж още от категория "Празнични"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта