Торта с шоколадов крем
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
340 г полусладък шоколад, натрошен
1/2 ч неосолено масло
6 яйца, разделени, със стайна температура
1 ч захар
1/2 ч орехи, нарязани фино
1 с.л. шоколадов ликьор "Бейлис"
1/2 ч.л. ванилия
Щипка винен камък
2 ч сметана за разбиване
1/4 ч пудра захар
2 с.л. шоколадов ликьор "Бейлис"
60 г настърган шоколад (по желание)
Загрейте фурната до 180ºС. Намаслете и набрашнете кръгла разглабяща се форма за торта. Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте жълтъците в голяма купа с електрически миксер, докато се сгъстят много добре, около 5 минути. Добавете 1/2 чаша захар, по 1 супена лъжица в даден момент. Добавете разтопения шоколад, орехите, 1 супена лъжица ликьор и ванилията. Смесете белтъците и винения камък в друга купа и разбийте на пяна. Постепенно добавете останалата 1/2 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. Внимателно обединете 1/4 от белтъците с шоколадовата смес, след това обединете шоколадовата смес с оставащите белтъци. Изсипете сместа в подготвения съд. Пече се 30 минути. Намалете температурата на фурната до 135С; продължете да печете още 30 минути. Изключете фурната и оставете тората вътре за 30 минути с вратата открехната. Извадете от фурната. Навлажнете хартиени кърпи и ги оставете върху тортата за 5 минути; отстранете кърпите (коричката на тортата ще се счупи и ще падне). Охладете в съда. Извадете от формата. Прехвърлете тортата в чиния. Разбийте сметаната в голяма купа с електрически миксер на сняг. Добавете пудрата захар и ликьора. Намажете тортата и загладете хубаво. Украсете с настърган шоколад, ако желаете. Оставете в хладилника за 6 часа. Оставете да престои на стайна температура 30 час преди сервиране.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ