Торта с маково семе и лимонова глазура
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
Зехтин, за намазване
5 половинки кайсии от компот
1 ч брашно
2 с.л. макови семена
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 ч захар
5 големи белтъка, със стайна температура
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч пудра захар
1. Загрейте фурната до 180С. Намажете със зехтин форма за кекс.
2. Пюрирайте кайсиите на гладко пюре. В купа, смесете брашното, маковите семена, бакпулвера и солта, докато са добре комбинирани.
3. Прехвърлете кайсиевото пюре в голяма купа. С миксер на умерена скорост, постепенно добавете 3/4 ч захар и разбийте до побеляване. Намалете миксера и добавете 1/4 ч вода и ванилията. Постепенно се добавя брашнената смес, като продължавате да биете, докато се абсорбира.
4. Разбийте белтъците до сгъстяване с чисти бъркалки. Постепенно се добавя останалата 1/4 чаша захар, като се разбива, докато станат на сняг.
5. Добавете 1/3 от белтъците в течното тесто да олекне, след това добавете останалите белтъци. Изсипете сместа в подготвения съд. Поставете във фурната и печете, докато клечка за зъби излезе чиста и центъра на тортата отскача на допир (около 25 мин.). Прехвърля се да се охлади в продължение на 30 до 40 минути.
6. В малка купа, направете глазура като смесите лимоновия сок и пудрата захар. Оставете настрана за 5 минути. Извадете тортата от съда, поставете върху решетка над друга тава и изсипете глазурата отгоре.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ