Портокалова торта
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
3 ч готов микс за кекс
1 1/4 ч мътеница
3/4 ч захар
1 ч.л. сода за хляб
3 с.л. масло или маргарин, меко
3 яйца
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. ванилия
2/3 ч златисти стафиди - нарязани
1/3 ч орехи, нарязани фино
За портокаловата глазура:
3 с.л. масло или маргарин, разтопено
1 ч пудра захар
2 ч.л. настъргана портокалова кора
1 - 2 с.л. портокалов сок
Загрейте фурната до 190ºС.
Намажете щедро с мазнина и набрашнете форма за кекс.
Разбийте сместа за кекс, мътеницата, захарта, содата за хляб, маслото, яйцата, корите от портокал и ванилията в голяма купа с миксер на ниска скорост за 30 секунди. Разбийте на умерена скорост, като остъргвате купата постоянно за още 4 мин. Добавете стафидите и орехите. Пече се, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста, около 50 - 55 минути. Извадете от съда и охладете. Поръсете с глазурата. За глазурата:
Смесете масло или маргарин с 1 чаена чаша пудра захар и 2 чаени лъжички настъргана портокалова кора. Добавете 1 - 2 супени лъжици портокалов сок, докато се получи желаната консистенция.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ