Кейк с ягодов мус
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
За блата:
3 яйца (разделени)
Щипка винен камък
1/2 ч гранулирана захар
1/4 ч.л. настъргана лимонова кора
1 ч.л. ванилия
1/2 ч брашно
Щипка сол
За муса:
1 1/2 пакета желатин
1/4 ч студена вода
2 ч цели ягоди
1/3 ч гранулирана захар
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч кисело мляко
1/2 ч сметана за разбиване
На сиропа:
3 с.л. вода
3 с.л. захар
2 с.л. ягодов ликьор
За глазиране:
2 ч ягоди
1 1/2 ч сметана за разбиване
2 с.л. захар
За блата: Намажете с масло и набрашнете разглабяща се кръгла тавичка. В купа, разбийте белтъците и винения камък почти на сняг. Добавете 1/4 чаша захар и продължете да разбивате до сняг. В отделна купа разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване и сгъстяване. Остържете жълтъците върху белтъците, добавете лимоновата кора и ванилията и смесете. Пресейте брашното и солта над тестото, обединете внимателно, но старателно. Прехвърля се в приготвената тава. Печете на 180С за 25 минути или докато отскача при допир. Охлажда се в съда. За муса: Поръсете желатина над вода и заделете. Измийте, почистете и пюрирайте ягодите. В малка тенджера смесете пюрето, захарта и лимоновия сок и се загрява внимателно, само докато се разтвори захарта. Отстранете от огъня. Сгорещете желатина на слаб огън, докато се избистри и стане на сироп. Добавете го при ягодовата смес. Прехвърля се в голяма купа и оставете в хладилника до консистенцията на суров белтък. Добавете киселото мляко. Разбийте сметаната и смесете с муса и върнете в хладилника. На сиропа: В малка тенджера сложете водата и захарта и оставете да заври. Махнете от огъня, охладете и добавете ликьора. За поднасяне: Срежете блата на 2. Сложете едната половина в чиста тава. Поръсете с половината сироп и двете половини. Намажете блата в тавата с малиновия мус. Сложете другия блат отгоре и притиснете леко. Покрийте и оставете в хладилника за през нощта. За глазиране: Измийте и почистете ягодите. Нарежете на тънки филийки. Разбийте сметаната на сняг. Подсладете със захар и намажете равномерно тортата отгоре и отстрани. Подредете филийките ягоди отгоре и отстрани. Оставете в хладилника за около час-два.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ