Регистрация

Домашни гевреци

Автор:
lazova
|
Дата:
09 Sep
|
Видяна:
777
Оцени рецептата

2 ч топла вода

1/2 ч брашно

1 ч.л. захар

4 1/2 ч брашно (или колкото е необходимо)

1 пакет суха мая

1 с.л. сол

За водната баня

4 ч вода

2 с.л. сол

4 с.л. захар

 

В малка купа смесете 1/2 чаша топла вода, захарта и маята. Разбъркайте и оставете да престои, докато се разпени, около 10 мин. В купа, разбийте с миксер 2 ч брашно, солта и останалата 1 1/2 ч топла вода. Добавете сместа с маята и разбийте за 5 минути на умерено ниска скорост. Покрийте тестото и оставете да втасва за около 2 ч. Постепенно добавете още 2 чаши брашно в тестото. Поръсете останалото брашно върху работната повърхност и обърнете тестото. Омесете до гладкост. Сложете тестото в ненамаслена купа и оставете да втаса, докато удвои обема си - около час или повече. Омесете отново. Извадете от купата и нарежете на 12 парчета. Покрийте със суха кърпа, след това с една влажна и оставете за 10 минути. Вземете по едно парче от тестото и започнете да приготвяте гевреците. Разточете всяко на дълго руло, около 20 см. Навлажнете краищата и ги притиснете здраво един към друг. Трябва да се получи стегнат пръстен. Поставете върху суха кърпа. Когато всички са готови, ги покрийте с друга суха кърпа, след което с една влажна. Оставете да втасват около  30 мин. През това време загрейте фурната до 210С. Пригответе водната баня, като смесите водата и солта в голяма тенджера и оставете на слаб огън. Когато гевреците са готови, пуснете по около 3 наведнъж в къкрещата водна баня. Като поддържате огъня много слаб, сварете гевреците за около 1 мин. от всяка страна. Извадете с решетъчна лъжица. Поставете в тава, застлана с (ненамазана) пергаментова хартия. Пече се в центъра на фурната за 10 мин.; Гевреците не трябва да покафеняват. Обърнете и да се върнете във фурната за още 5 минути, или докато гевреци се зачервят. Охлажда се върху решетка. Съхраняват се в найлонова торбичка в хладилник до 2 дни.





Виж още от категория "Печива"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта