Бадемова торта
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
За тестото:
1 1/2 ч брашно
4 жълтъка
1/2 ч.л. сол
1/2 ч захар
1 ч.л. ванилов екстракт
113 г масло
За пълнежа:
113 г масло
1 ч нарязани бадеми
3/4 ч смлени бадеми
2/3 ч захар
3 яйца
1/4 ч картофено нишесте или царевично нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
За бадемовото тесто: Смесете продуктите на меко тесто. Не разбивайте прекалено дълго. Оставете в хладилника за 30 минути. Разточете тестото по дъното на кръгла тавичка за пай. Набодете с вилица и охладете за 15-20 мин. Загрейте фурната до 190ºС. За плънката: Загрейте 1/3 от маслото в тиган, добавете нарязаните ситно бадеми и задушете на умерен огън, докато покафенеят. Охлажда се. Разтопете останалото масло в тенджера. Охлажда се. Смесете смлените бадеми и захарта в купа и добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко добавяне, докато сместа побелее и се сгъсти. Пресейте картофеното или царевично нишесте с бакпулвера и солта и прибавете в бадемовата смес. Смесете с разтопеното масло. Не разбивайте прекалено дълго. Изсипете сместа в блата и се пече за 10-12 минути или докато центърът е почти стегнал. Бързо поръсете с нарязаните бадеми в равномерен слой. Върнете във фурната и продължете печенето още 17-20 минути или докато тестото е кафяво и плънката е твърда.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ