Регистрация

Сладки банички с агнешка кайма

Автор:
Юлия
|
Дата:
01 May
|
Видяна:
742
Оцени рецептата

5 с.л. студено пресован зехтин

6 с.л. безсолно масло

1 голяма глава лук, ситно нарязан

680 г нетлъсто агнешко, фино смляно

2 големи зрели домата, обелени, нарязани на кубчета

1 ч.л. мед

1 с.л. канела или на вкус

1/2 ч.л. морска сол или на вкус

1 ч.л. счукан черен пипер или на вкус

1/4 ч сгъстен сос от месото или червено вино

1 1/2 с.л. наситнен магданоз

1 ч прясно сирене

1/3 ч ситно настъргано сирене

1/2 ч.л. смляно индийско орехче

2 жълтъка

12 кори за баница

За сервиране:

пудра захар

канела

 

Сгорещете една супена лъжица зехтин и 2 супени лъжици от маслото в тиган и задушете лука на слаб огън, докато омекне, около 8 мин. Увеличете огъня, добавете месото и запържете леко, докато леко покафенее, като разбивате бучките с дървена лъжица. Добавете доматите, меда, канелата, солта и 1/2 чаена лъжичка черен пипер и оставете да заври. Добавете бульона, оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри 15 минути или докато почти цялата течност се изпари. Добавете ригана и магданоза и допълнително канела, риган и черен пипер на вкус (не добавяйте сол на този етап, тъй като сиренето е солено). Заделете или оставете в хладилника до 24 часа. Сгорещете фурната до 190С. Прокарайте прясното сирене през сито или го настържете (може да използвате и извара). Смесете със сиренето, индийското орехче, останалите 1/2 чаена лъжичка черен пипер и жълтъците, покрийте и оставете настрана. Комбинирайте останалите 4 супени лъжици масло и зехтин в малка тенджера и оставете да се разтопи на много слаб огън. Намажете тавичка с част от тази смес. Поставете корите една върху друга и срежете наполовина по широчина, за да се получат 24 листа. Плътно увийте половината листа и съхранявайте в хладилник. Сложете един от останалите листове върху чиста повърхност  с дългия край, обърнат към вас и намажете леко с маслената смес. Постелете втори лист отгоре и намажете със сместа. Покрийте с трети лист, намажете отново с масло и поставете още един лист отгоре. Разделете сместа с месото на 6 части. Сложете 1 порция върху долната една трета на горния слой кори и оформете каймата на руло. Разделете пълнежа от сирене на 6 части и намажете 1 част върху месото. Сгънете долния край на слоя кори върху плънката, след това сгънете двата края отгоре и навийте плътно. Сложете в тавичката и повторете процедурата с останалите кори и плънка. Намажете рулата с останалата смес масло и печете 25-30 минути или до златисто кафяво. Отцедете върху хартиени кърпи, поръсете щедро с пудра захар и канела.





Виж още от категория "Агнешко"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта