Регистрация

Мусака с агнешко и патладжан

Автор:
radito
|
Дата:
15 Jul
|
Видяна:
1449
Оцени рецептата

4 патладжана, измити

1 с.л. сол

2 с.л. зехтин

900 г нетлъста агнешка кайма

Растително масло

2/3 ч фино нарязан лук

226 г нарязани гъби, отцедени

1 ч.л. сол

1 ч.л. сушен розмарин

1/2 ч.л. сушена мащерка

1 скилидка чесън, обелена и счукана

2/3 ч телешки бульон

1 1/2 ч.л. царевично нишесте

3 с.л. доматено пюре

3 яйца, леко разбити

Доматен сос

 

1. Махнете и изхвърлете дръжките на сините домати; разполовете патладжаните по дължина. Направете дълбоки срезове в месото на патладжана, но без да срязвате кожата. Поръсете половинките патладжан със супена лъжица сол и се оставят да престоят на стайна температура 1/2 час.

2. Отцедете влагата от половинките патладжан и намажете повърхността откъм срязаната страна с 2 супени лъжици зехтин. Сгответе половинките патладжани в микровълновата фурна за 7 мин. или до омекване.

3. Издълбайте месото, като внимавате да не скъсате кожата. Заделете кожата. Нарежете месото едро. Поставете го в малка, топлоустойчива, неметална купа и сгорещете, непокрито в микровълновата фурна за 4 минути или до омекване. Разбърквайте от време на време.

4. В голяма, топлоустойчива, неметална купа, натрошете каймата. Сгорещете, непокрито в микровълновата фурна за 5 минути, като разбърквайте често или докато каймата вече не е розова.

5. Намажете щедро с мазнина дълбок, топлоустойчив, неметален съд за готвене. Подредете заделените кожи на патладжаните на дъното с месестата част нагоре. По-широкият им край трябва да се подава от стените на съда.

6. Отцедете каймата. Добавете нарязаните патладжани, лука, гъбите, 1 чаена лъжичка сол, мащерката, розмарина и чесъна към сварената кайма. Разбърква се добре. Сгорещете, непокрито, в микровълновата фурна за 5 минути или докато лукът омекне.

7. В малка, топлоустойчива, неметална купа смесете бульона и царевичното нишесте, до гладкост. Сгорещете, непокрито, в микровълновата фурна за 1 минута или докато се сгъсти; разбърквайте от време на време.

8. Добавете сгъстения бульон с останалите съставки, с изключение на доматения сос, при агнешката смес. Разпределете тази смес върху патладжанените кори.

9. Прегънете корите, така че да покрият плънката. Сгорещете, покрито с чиния, в микровълновата фурна за 9 минути или докато нож, поставен в центъра на сместа, излезе чист.

10. Обърнете върху поднос за сервиране. Поднесете с доматен сос.





Виж още от категория "Агнешко"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта