Мусака с агнешко и патладжан
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 патладжана, измити
1 с.л. сол
2 с.л. зехтин
900 г нетлъста агнешка кайма
Растително масло
2/3 ч фино нарязан лук
226 г нарязани гъби, отцедени
1 ч.л. сол
1 ч.л. сушен розмарин
1/2 ч.л. сушена мащерка
1 скилидка чесън, обелена и счукана
2/3 ч телешки бульон
1 1/2 ч.л. царевично нишесте
3 с.л. доматено пюре
3 яйца, леко разбити
Доматен сос
1. Махнете и изхвърлете дръжките на сините домати; разполовете патладжаните по дължина. Направете дълбоки срезове в месото на патладжана, но без да срязвате кожата. Поръсете половинките патладжан със супена лъжица сол и се оставят да престоят на стайна температура 1/2 час.
2. Отцедете влагата от половинките патладжан и намажете повърхността откъм срязаната страна с 2 супени лъжици зехтин. Сгответе половинките патладжани в микровълновата фурна за 7 мин. или до омекване.
3. Издълбайте месото, като внимавате да не скъсате кожата. Заделете кожата. Нарежете месото едро. Поставете го в малка, топлоустойчива, неметална купа и сгорещете, непокрито в микровълновата фурна за 4 минути или до омекване. Разбърквайте от време на време.
4. В голяма, топлоустойчива, неметална купа, натрошете каймата. Сгорещете, непокрито в микровълновата фурна за 5 минути, като разбърквайте често или докато каймата вече не е розова.
5. Намажете щедро с мазнина дълбок, топлоустойчив, неметален съд за готвене. Подредете заделените кожи на патладжаните на дъното с месестата част нагоре. По-широкият им край трябва да се подава от стените на съда.
6. Отцедете каймата. Добавете нарязаните патладжани, лука, гъбите, 1 чаена лъжичка сол, мащерката, розмарина и чесъна към сварената кайма. Разбърква се добре. Сгорещете, непокрито, в микровълновата фурна за 5 минути или докато лукът омекне.
7. В малка, топлоустойчива, неметална купа смесете бульона и царевичното нишесте, до гладкост. Сгорещете, непокрито, в микровълновата фурна за 1 минута или докато се сгъсти; разбърквайте от време на време.
8. Добавете сгъстения бульон с останалите съставки, с изключение на доматения сос, при агнешката смес. Разпределете тази смес върху патладжанените кори.
9. Прегънете корите, така че да покрият плънката. Сгорещете, покрито с чиния, в микровълновата фурна за 9 минути или докато нож, поставен в центъра на сместа, излезе чист.
10. Обърнете върху поднос за сервиране. Поднесете с доматен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ