Мусака с агнешко и патладжани
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За соса с месо:
2 с.л. масло или маргарин
1 ч лук, нарязан
680 г агнешка кайма
1 скилидка чесън, счукан
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек (или повече)
3/4 ч.л. канела
1 ч.л. сол
1/8 ч.л. пипер (или на вкус)
450 г доматен сос
2 с.л. галета
За патладжаните:
2 патладжана, небелени
1/2 ч масло или маргарин, разтопено
1/8 ч.л. сол и пипер
За заливката:
2 с.л. масло или маргарин
2 с.л. брашно
2 с.л. сирене
2 с.л. кашкавал
Разтопете маслото, запържете лука, каймата и чесъна, като се разбърква, докато покафенее. Добавете билките и подправките и доматения сос; оставете да заври. Намалете огъня, оставете да къкри, непокрито, за около 30 минути. Малко преди да сложите мусаката да се пече, добавете галетата. Разполовете патладжаните надлъжно. Нарежете ги на филийки с дебелина около 1 см. Подредете ги в тава за печене. Поръсете със сол и пипер и намажете с масло. Изпечете на грил за около 4 мин. от всяка страна. Заделете. Разтопете маслото и добавете брашното, солта и черния пипер. Добавете постепенно млякото. Оставете да заври, като разбърквате, докато се сгъсти. Отстранете от огъня. Добавете малко от брашнената смес при яйцата и разбийте. Изсипете яйцата в останалия сос. Смесете добре и оставете настрана. Подредете половината патладжани в йенска тенджера, така че да се припокриват леко на дъното. Поръсете с 2 с.л. от смесените сирене и кашкавал. Изсипете месния сос отгоре. Поръсете с още 2 с.л. от смесените сирене и кашкавал. Подредете останалите патладжани отгоре. Полейте със заливката. Поръсете с останалото сирене. Пече се на 180С за 35-40 мин. или до покафеняване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ