Регистрация

Мусака с агнешко и патладжани

Автор:
любомира
|
Дата:
18 Dec
|
Видяна:
865
Оцени рецептата

За соса с месо:

2 с.л. масло или маргарин

1 ч лук, нарязан

680 г агнешка кайма

1 скилидка чесън, счукан

1 ч.л. риган

1 ч.л. босилек (или повече)

3/4 ч.л. канела

1 ч.л. сол

1/8 ч.л. пипер (или на вкус)

450 г доматен сос

2 с.л. галета

За патладжаните:

2 патладжана, небелени

1/2 ч масло или маргарин, разтопено

1/8 ч.л. сол и пипер

За заливката:

2 с.л. масло или маргарин

2 с.л. брашно

2 с.л. сирене

2 с.л. кашкавал

 

Разтопете маслото, запържете лука, каймата и чесъна, като се разбърква, докато покафенее. Добавете билките и подправките и доматения сос; оставете да заври. Намалете огъня, оставете да къкри, непокрито, за около 30 минути. Малко преди да сложите мусаката да се пече, добавете галетата. Разполовете патладжаните надлъжно. Нарежете ги на филийки с дебелина около 1 см. Подредете ги в тава за печене. Поръсете със сол и пипер и намажете с масло. Изпечете на грил за около 4 мин. от всяка страна. Заделете. Разтопете маслото и добавете брашното, солта и черния пипер. Добавете постепенно млякото. Оставете да заври, като разбърквате, докато се сгъсти. Отстранете от огъня. Добавете малко от брашнената смес при яйцата и разбийте. Изсипете яйцата в останалия сос. Смесете добре и оставете настрана. Подредете половината патладжани в йенска тенджера, така че да се припокриват леко на дъното. Поръсете с 2 с.л. от смесените сирене и кашкавал. Изсипете месния сос отгоре. Поръсете с още 2 с.л. от смесените сирене и кашкавал. Подредете останалите патладжани отгоре. Полейте със заливката. Поръсете с останалото сирене. Пече се на 180С за 35-40 мин. или до покафеняване.





Виж още от категория "Агнешко"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта