Мусака с агнешка кайма
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 с.л. масло
1 ч фино нарязан лук
900 г нетлъста агнешка или говежда кайма
680 г домати, обелени и нарязани на филийки
1/4 ч нарязан магданоз
170 г доматено пюре
Сол и пипер
Растително масло
Брашно
2 големи патладжана, обелени и нарязани на филийки
2 картофа, обелени и нарязани на филийки
1 ч масло
1 ч брашно
4 ч мляко (горещо)
4 яйца, леко разбити
1 ч настърган пармезан
Щипка индийско орехче
Сол и пипер
Разтопете 1 супена лъжици масло в голям тиган. Запържете лука до омекване. Добавете каймата и запържете до зачервяване. Добавете доматите, магданоза и доматеното пюре. Гответе в продължение на 10 - 15 минути. Добавете сол и черен пипер на вкус. Заделете. Сгорещете олиото в дълбок съд. Набрашнете леко патладжаните. Запържете ги от двете страни до златисто. Изпържете картофите в същия тиган, като добавите още олио, ако е необходимо. Заделете. Разтопете 1 чаша масло в тенджера. Добавя се 1 чаша брашно бавно, като се разбърква, за да се образува гладка паста. Постепенно добавете горещо мляко, като разбърквате на слаб огън, докато сместа се сгъсти и стане гладка. Добавете яйцата и сиренето и гответе 1 минута. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Загрейте фурната до 180 градуса. В тавичка, нареждаме в редуващи се слоеве: картофи, 1/2 от сместа с месо, 1/2 от патладжаните, останалата смес с месо и останалите патладжани. Изсипете соса със сирене отгоре. Пече се до златисто кафяво, 50 - 60 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ