Гирос по гръцки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
900 г агнешка плешка, нарязана на кубчета
1/3 ч зехтин
1/2 ч лимонов сок
2 скилидки чесън, обелен, срязани на 4
1 ч.л. мащерка, прясна, нарязана
1 ч.л. риган, пресен, нарязан
Пипер, прясно смлян
1 глава лук, нарязан на тънки кръгчета
24 листа маруля, измита и подсушена
6 питки
3 домата
За чесновия сос:
2 ч цедено кисело мляко
1 скилидка чесън, счукан
1 ч.л. риган, пресен, нарязан
1 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Направете марината като смесите зехтина, лимоновия сок, чесъна, билките и пипера в средно голяма купа. Заделете около 1/4 ч, за да накиснете лука. Сложете агнешкото в купа с останалата марината и разбъркайте хубаво. Смесете лука със заделената марината. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за няколко часа, като обръщате от време на време. Смесете цеденото кисело мляко с чесъна, нарязаните билки, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Покрийте и оставете в хладилника.
Включете скарата и оставете да се сгорещи. Извадете на месото от маринатата и заделете част от нея за намазване по време на печене. Набодете месото на шишчета и го сложете да се пече. Гответе, като обръщате и мажете често, около 10 минути или докато агнешкото покафенее отвън, но е все още розово вътре. Затоплете питките върху скарата.
Преди да сервирате, извадете лука от маринатата с решетъчна лъжица и сложете в купа за сервиране. Нарежете доматите и ги сложете в чиния. Сложете и листата маруля в отделна чиния, така че всеки да си слага от зеленчуците. Поднесете със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ