Агнешко с праз по пекински
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
170 г агнешко филе, нарязано на широки филийки
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 малък белтък
1/4 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици царевично нишесте
4 скилидки чесън, смлени
1 чаена лъжичка фъстъчено масло
4 супени лъжици оризово вино
1 супена лъжица паста от кафяв боб
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка мононатриев глутамат
3 супени лъжици месен бульон
3 с.л. оризов оцет
1 чаена лъжичка сусамово олио
2 супени лъжици царевично нишесте
4 чаши растително олио, за пържене на маслена баня, плюс 1 с.л. допълнително
1 голям стрък праз, бялата и зелената част разделени, почистени и нарязани
3 сушени червени люти чушки
1/2 чаша сушени черни китайски гъби – накиснати за 15 минути в 1 чаша вряла вода, отцедени
В малка купа се комбинират агнешкото с бакпулвера и 1/4 чаша студена вода. Разбърква се добре и се накисва за 5 часа.
Изплакнете агнешките филийки и подсушете добре с хартиени кърпи. В малка купа смесете белтъка, солта, царевичното нишесте, 1 чаена лъжичка чесън, фъстъченото масло и 1 супена лъжица оризово вино. Добавете агнешкото и покрийте с маринатата.
В друга малка купа се смесват пастата от кафяв боб, останалите 3 супени лъжици вино, захарта, мононатриевият глутамат, бульонът, оцетът и сусамовото олио. В чаша се смесва царевичното нишесте с малко студена вода до консистенцията на гъста сметана и се разбърква при бобения сос. Оставете настрана.
В първия тиган се сгорещяват 4 чаши олио на висока температура до 190 градуса. Отцедете парчетата агнешко месо, подсушете и запържете за 1 минута, като обръщате няколко пъти с метална лъжица. Използвайте решетъчна лъжица и прехвърлете върху хартиени кърпи, за да се отцеди. Върнете агнешкото в олиото и изпържете за още 1 минута, извадете и отцедете отново. Върнете агнешкото за трети път в тигана и запържете за още 30 секунди, извадете и отцедете върху чисти хартиени кърпи.
Във втория тиган сгорещете останалата 1 супена лъжица растително масло на силен огън. Добавете праза, останалия чесън и люти чушки на вкус, разбърква се и се запържва за 30 секунди. Добавете гъбите и агнешкото месо и разбъркайте добре. Прибавете заделената бобена смес и разбъркайте, оставете да заври и свалете от огъня, веднага след като сосът започне да се сгъстява. Сервирайте веднага с ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ