Регистрация

Агнешко къри с ориз с кардамон и кашу

Автор:
elenkova
|
Дата:
19 Nov
|
Видяна:
810
Оцени рецептата

900 г агнешко, нарязано на кубчета

3 с.л. растително масло

2 кубчета агнешки бульон

75 г кисело мляко

Сокът на 1 лимон

225 г бял ориз басмати

1 с. л. цели шушулки кардамон

75 г златисти стафиди

100 г кашу

сол и прясно смлян черен пипер

За маринатата:

2 средно големи глави лук, обелени и нарязани на малки кубчета

1 скилидка чесън, обелена и счукана

2 1/2 см пресен джинджифил - обелен и настърган

1 ч.л. канела

1 ч.л. гарам масала

15 шушулки кардамон, семената отстранени - леко препечени и натрошени

1/2 ч.л. леко люто чили на прах

За украса:

1 средно голямо червено чили - без семената, нарязано на тънки филийки

1 средно голямо зелено чили - без семената, нарязано на тънки филийки

 

Загрейте 1 супена лъжица от олиото в тиган на умерен огън и запържете агнешкото по няколко парчета наведнъж. Добавете още олио, ако е необходимо. След това сложете месото, заедно със съставките за маринатата, в купа. Разбъркайте добре, така че да се покрие напълно и покрийте с найлоново фолио; оставя се да изстине. Оставете в хладилника за една нощ, за да могат подправките да овкусят агнешкото. На следващия ден, сложете 570 мл вода да заври в средно голяма тенджера с кубчетата бульон. Разбърква се добре. Добавете агнешкото и маринатата, оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри, покрийте и гответе внимателно в продължение на един час и половина. През това време смесете киселото мляко и лимоновия сок в малка купа, покрийте и оставете настрана. Започнете да готвите ориза 25-30 минути пред агнешкото да е готово. Сложете тенджера с подсолена вода да заври, добавете ориза и шушулките кардамон и се вари за около 8 минути. Добавете стафидите 1 минута преди края на времето за готвене. Отцедете ориза в гевгир. Загрейте останалата супена лъжица олио в тиган на умерен огън и запържете кашуто за кратко, до златисто кафяво. Отцедете върху попивателна хартия. Прехвърлете риза в купа и премахнете семената от около половината от шушулките кардамон, за допълнителен аромат, като отстраните люспите. Добавете семената в топлия ориз, заедно с пърженото кашу. Овкусете добре и се покрива с фолио, за да остане топло, докато агнешкото е готово. Свалете агнешкото от котлона и добавете киселото мляко и лимона, проверете подправките и изсипете в 4 затоплени чинии. Внимателно покрийте с горещия ориз отгоре и гарнирайте с червените и зелени филийки чили.





Виж още от категория "Агнешко"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта