Агнешко къри с ориз с кардамон и кашу
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г агнешко, нарязано на кубчета
3 с.л. растително масло
2 кубчета агнешки бульон
75 г кисело мляко
Сокът на 1 лимон
225 г бял ориз басмати
1 с. л. цели шушулки кардамон
75 г златисти стафиди
100 г кашу
сол и прясно смлян черен пипер
За маринатата:
2 средно големи глави лук, обелени и нарязани на малки кубчета
1 скилидка чесън, обелена и счукана
2 1/2 см пресен джинджифил - обелен и настърган
1 ч.л. канела
1 ч.л. гарам масала
15 шушулки кардамон, семената отстранени - леко препечени и натрошени
1/2 ч.л. леко люто чили на прах
За украса:
1 средно голямо червено чили - без семената, нарязано на тънки филийки
1 средно голямо зелено чили - без семената, нарязано на тънки филийки
Загрейте 1 супена лъжица от олиото в тиган на умерен огън и запържете агнешкото по няколко парчета наведнъж. Добавете още олио, ако е необходимо. След това сложете месото, заедно със съставките за маринатата, в купа. Разбъркайте добре, така че да се покрие напълно и покрийте с найлоново фолио; оставя се да изстине. Оставете в хладилника за една нощ, за да могат подправките да овкусят агнешкото. На следващия ден, сложете 570 мл вода да заври в средно голяма тенджера с кубчетата бульон. Разбърква се добре. Добавете агнешкото и маринатата, оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри, покрийте и гответе внимателно в продължение на един час и половина. През това време смесете киселото мляко и лимоновия сок в малка купа, покрийте и оставете настрана. Започнете да готвите ориза 25-30 минути пред агнешкото да е готово. Сложете тенджера с подсолена вода да заври, добавете ориза и шушулките кардамон и се вари за около 8 минути. Добавете стафидите 1 минута преди края на времето за готвене. Отцедете ориза в гевгир. Загрейте останалата супена лъжица олио в тиган на умерен огън и запържете кашуто за кратко, до златисто кафяво. Отцедете върху попивателна хартия. Прехвърлете риза в купа и премахнете семената от около половината от шушулките кардамон, за допълнителен аромат, като отстраните люспите. Добавете семената в топлия ориз, заедно с пърженото кашу. Овкусете добре и се покрива с фолио, за да остане топло, докато агнешкото е готово. Свалете агнешкото от котлона и добавете киселото мляко и лимона, проверете подправките и изсипете в 4 затоплени чинии. Внимателно покрийте с горещия ориз отгоре и гарнирайте с червените и зелени филийки чили.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ