Регистрация

Агнешко бирияни

Автор:
elenkova
|
Дата:
30 Apr
|
Видяна:
974
Оцени рецептата

За месото:

1 кг агнешко

1 ч.л. кориандър на прах

1/2 ч.л. смлян карамфил

1 ч.л. кимион на прах

1/4 ч.л. черен пипер, смлян

1 ч.л. чили на прах (лют червен пипер)

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. кардамон на прах

230 мл кисело мляко

Сокът на 1 лимон

3 скилидки чесън

Сол на вкус

пресен джинджифил (или 1 ч.л. смлян джинджифил)

4 големи глави лук

226 г олио (от рапица за предпочитане)

За ориза:

680 г ориз

5 дафинови листа

6 зелени кардамома (или черни)

10 зърна карамфил

4 малки шушулки канела

10 зърна черен пипер

4 ч.л. сол

1/2 ч.л. шафран

2 ч.л. мляко

 

Измийте месото и го нарежете на кубчета от по 2,5 см; сложете го в купа със смлените подправки, киселото мляко, лимоновия сок, ситно нарязания чесън и солта. Нарязваме лука ситно и го запържваме в маслото до златисто кафяво и хрупкавост. Извадете лука и сложете две трети от него в сместа с месото. Накиснете ориза за един час преди готвене. Напълнете голям тиган на 3/4 с вода. Сложете подправките за ориза и солта във водата и оставете да заври. Добавете ориза и отстранете от огъня след шест минути. Отцежда се внимателно, без изплакване и се разстила върху голяма плоска чиния да се охлади. Смесете шафрана в горещото мляко. В голям тиган, сложете месото и сместа с киселото мляко и се покрива с ориз; изсипва се ароматното масло от лука и шафранената смес. Оставете да заври, след това поставете във фурната за 1 час или повече. След 30 минути, намалете огъня. Разбърква се преди сервиране и се поръсва с останалия пържен лук отгоре.





Виж още от категория "Агнешко"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта