Агнешко бирияни
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За месото:
1 кг агнешко
1 ч.л. кориандър на прах
1/2 ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. кимион на прах
1/4 ч.л. черен пипер, смлян
1 ч.л. чили на прах (лют червен пипер)
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон на прах
230 мл кисело мляко
Сокът на 1 лимон
3 скилидки чесън
Сол на вкус
пресен джинджифил (или 1 ч.л. смлян джинджифил)
4 големи глави лук
226 г олио (от рапица за предпочитане)
За ориза:
680 г ориз
5 дафинови листа
6 зелени кардамома (или черни)
10 зърна карамфил
4 малки шушулки канела
10 зърна черен пипер
4 ч.л. сол
1/2 ч.л. шафран
2 ч.л. мляко
Измийте месото и го нарежете на кубчета от по 2,5 см; сложете го в купа със смлените подправки, киселото мляко, лимоновия сок, ситно нарязания чесън и солта. Нарязваме лука ситно и го запържваме в маслото до златисто кафяво и хрупкавост. Извадете лука и сложете две трети от него в сместа с месото. Накиснете ориза за един час преди готвене. Напълнете голям тиган на 3/4 с вода. Сложете подправките за ориза и солта във водата и оставете да заври. Добавете ориза и отстранете от огъня след шест минути. Отцежда се внимателно, без изплакване и се разстила върху голяма плоска чиния да се охлади. Смесете шафрана в горещото мляко. В голям тиган, сложете месото и сместа с киселото мляко и се покрива с ориз; изсипва се ароматното масло от лука и шафранената смес. Оставете да заври, след това поставете във фурната за 1 час или повече. След 30 минути, намалете огъня. Разбърква се преди сервиране и се поръсва с останалия пържен лук отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ