Регистрация

Гирос по гръцки

Автор:
Svetly Damianova
|
Дата:
12 Dec
|
Видяна:
677
Оцени рецептата

Необходими продукти:

900 г агнешка плешка, нарязана на кубчета

1/3 ч зехтин

1/2 ч лимонов сок

2 скилидки чесън, обелен, срязани на 4

1 ч.л. мащерка, прясна, нарязана

1 ч.л. риган, пресен, нарязан

Пипер, прясно смлян

1 глава лук, нарязан на тънки кръгчета

24 листа маруля, измита и подсушена

6 питки

3 домата

За чесновия сос:

2 ч цедено кисело мляко

1 скилидка чесън, счукан

1 ч.л. риган, пресен, нарязан

1 с.л. пресен лимонов сок

1 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Направете марината като смесите зехтина, лимоновия сок, чесъна, билките и пипера в средно голяма купа. Заделете около 1/4 ч, за да накиснете лука. Сложете агнешкото в купа с останалата марината и разбъркайте хубаво. Смесете лука със заделената марината. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за няколко часа, като обръщате от време на време. Смесете цеденото кисело мляко с чесъна, нарязаните билки, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Покрийте и оставете в хладилника.

Включете скарата и оставете да се сгорещи. Извадете на месото от маринатата и заделете част от нея за намазване по време на печене. Набодете месото на шишчета и го сложете да се пече. Гответе, като обръщате и мажете често, около 10 минути или докато агнешкото покафенее отвън, но е все още розово вътре. Затоплете питките върху скарата.

Преди да сервирате, извадете лука от маринатата с решетъчна лъжица и сложете в купа за сервиране. Нарежете доматите и ги сложете в чиния. Сложете и листата маруля в отделна чиния, така че всеки да си слага от зеленчуците. Поднесете със соса.





Виж още от категория "Агнешко"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта