Финландски ръжен хляб
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 1/2 ч бира, мътеница или мляко
2 с.л. масло или маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. суха мая
1/2 ч топла вода
1 с.л. захар
2 ч ръжено брашно
3 1/2 - 4 ч бяло брашно
Загрейте 1 1/2 чашки от течността докато стане хладка. Добавете маслото и солта. Заделете да се охлади. Разтворете маята в топлата вода със захарта. Оставете за 5 минути или докато излязат балончета на повърхността. Сместа с мая се разбърква с охладената течност. Добавя се ръженото брашно и се разбива до гладкост. Добавете бялото брашно, по чаша наведнъж, като се разбърква след всяко прибавяне, докато се прибави достатъчно, че да се получи твърдо тесто. Поръсете работната си повърхност с брашно. Оформете тестото на топка, поставете го върху работната повърхност, покрийте с влажна кърпа и го оставете да престои 15 минути. Намажете хубаво с масло голяма купа. Омесете тестото до гладкост върху леко набрашнената повърхност. Оформете тестото на гладка топка и се поставя в намаслената купа, като се обърне, за да се покрие от всички страни с маслото. Покрийте и оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си, около 2 часа. Притиснете надолу, омесете леко за 1 мин. и разделете на 2. Оформете всяка част на кръгла питка и поставете в две леко намаслени кръгли тави. Покрийте и оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си, около 1/2 час. Загрейте фурната до 190 градуса. Намажете хляба с вода и внимателно набодете повърхността навсякъде с вилица. Печете за около 30 минути или докато хлябът е златисто кафяв. Докато е горещо, намажете с масло за глазура, а след това оставете да се охлади.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ