Унгарски кифлички
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
4 3/4 ч брашно
2 ч масло или маргарин
4 големи яйца, леко разбити
1 ч заквасена сметана
За пълнежа:
около 5 ч смлени орехи
1 ч захар
1/2 ч мляко
1 с.л. бадемов екстракт
За глазурата:
1 яйце, леко разбито
пудра захар
Направете тестото: в голяма купа, поставете брашното и маслото. Нарежете маслото в брашното, докато сместа заприлича на едри трохи. Добавете жълтъците и заквасената сметана; разбъркват се с вилица, докато се смесят. Завъртете тестото върху леко набрашнена дъска или сладкарска кърпа. Замесете тестото с ръце, докато стане гладко и може да се оформя на топка. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете още брашно. Ако желаете, увийте тестото в найлон и оставете в хладилника. Направете пълнежа: в купа, поставете смлените орехи, кристалната захар, млякото и бадемовия екстракт. С помощта на дървена лъжица, добавете ореховата смес, докато съставките са добре комбинирани. Загрейте фурната до 200ºС. Намаслете тава за печене. За оформяне на кифлите: Разделете тестото на четвъртинки; увийте три от четвъртинките отделно в найлон и оставете настрана. На леко набрашнена повърхност разточете останалата една четвърт от тестото на правоъгълник с дебелина 0,5 см. С помощта на нож за пица, нарежете правоъгълника на квадрати. Поставете по пълна чаена лъжичка от ореховата плънка в центъра на всеки квадрат; сгънете единия ъгъл на тестото върху плънката към противоположния ъгъл; прищипете ръбовете заедно. Сложете кифлите в тавички за печене; намажете с разбитото яйце. Пече се в продължение на 10 минути или докато кифлите са златисто кафяви. Извадете от тавата. Оваляйте в пудра захар. Охлаждат се върху решетка. Повторете с останалото тесто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ