Регистрация

Сладко от чесън или лук шалот

Автор:
Martchella
|
Дата:
18 Nov
|
Видяна:
1616
Оцени рецептата

1/2 ч фино нарязан чесън или лук шалот

3 ч бял винен оцет

2 ч вода

6 ч захар

170 мл течен пектин или

115 г сух пектин

Оцветител за храна - по желание

 

 Смесете чесъна или лука с оцета в тенджера. Варете на умерен огън, непокрито, за 15 минути. Сваля се от огъня и се изсипва в 1 л стъклен буркан. Покрийте и се оставя да престои на стайна температура за 24 до 36 часа. Изсипете ароматизирания оцет през цедка в купа, като натискате чесъна или лука с гърба на лъжица, за да извлечете колкото може повече течност; изхвърлете остатъка. Измерете течността и добавете оцет, ако е необходимо, така че да се получат две чаши. Ако използвате течен пектин: Смесете ароматизирания оцет, водата и захарта в тенджера от 5-6 л. Оставете да заври на умерено силен огън. Добавете пектина и оставете да заври. Варете, като бъркате непрекъснато за 1 минута. Ако използвате сух пектин: Смесете ароматизирания оцет и пектина в тенджера от 5-6 л. Оставете да заври на умерено силен огън, след което добавете захарта и разбъркайте. При постоянно бъркане, оставете да заври и се вари в продължение на 2 минути. По желание добавете 2 капки червен, жълт или оранжев оцветител за храна. Отстранете пяната, след това изсипете горещото желе в горещи стерилизирани буркани до 1/4 от ръба. Избършете ръба и почистете с влажна кърпа, покрийте с капачки, кипнати в гореща вода. Сложете бурканите върху решетка в тенджера и се покриват с вряща вода. Оставете да заври и оставете да къкри за 10 минути. Оставете да се охладят върху кърпа.





Виж още от категория "Желета и конфитюри"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта