Сладко от чесън или лук шалот
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч фино нарязан чесън или лук шалот
3 ч бял винен оцет
2 ч вода
6 ч захар
170 мл течен пектин или
115 г сух пектин
Оцветител за храна - по желание
Смесете чесъна или лука с оцета в тенджера. Варете на умерен огън, непокрито, за 15 минути. Сваля се от огъня и се изсипва в 1 л стъклен буркан. Покрийте и се оставя да престои на стайна температура за 24 до 36 часа. Изсипете ароматизирания оцет през цедка в купа, като натискате чесъна или лука с гърба на лъжица, за да извлечете колкото може повече течност; изхвърлете остатъка. Измерете течността и добавете оцет, ако е необходимо, така че да се получат две чаши. Ако използвате течен пектин: Смесете ароматизирания оцет, водата и захарта в тенджера от 5-6 л. Оставете да заври на умерено силен огън. Добавете пектина и оставете да заври. Варете, като бъркате непрекъснато за 1 минута. Ако използвате сух пектин: Смесете ароматизирания оцет и пектина в тенджера от 5-6 л. Оставете да заври на умерено силен огън, след което добавете захарта и разбъркайте. При постоянно бъркане, оставете да заври и се вари в продължение на 2 минути. По желание добавете 2 капки червен, жълт или оранжев оцветител за храна. Отстранете пяната, след това изсипете горещото желе в горещи стерилизирани буркани до 1/4 от ръба. Избършете ръба и почистете с влажна кърпа, покрийте с капачки, кипнати в гореща вода. Сложете бурканите върху решетка в тенджера и се покриват с вряща вода. Оставете да заври и оставете да къкри за 10 минути. Оставете да се охладят върху кърпа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ