Самоса
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 ч универсално брашно
3 с.л. растително масло
1/2 ч.л. сол
Олио за пържене
7 средно големи сварени картофа
10 с.л. растително масло
1/8 ч.л. асафетида
1 пакетче цели семена от резене
1 пакетче цели семена кимион
1 пакетче цели семена черен синап
12 цели семена от сминдух
3 цели сушени червени люти чушки
1/2 ч.л. куркума
1 1/2 ч.л. сол
1 с.л. лимонов сок
За да се направи тестото: комбинирайте 2 ч брашно с 3 с.л. масло. Добавете сол и се разбърква. Добавя се 1 чаша вода, малко по малко, докато се оформи твърдо тесто. Замесете добре тестото в продължение на 10 минути или докато тестото стане еластично и гладко. Оформете на топка, намажете с малко масло, покрийте с влажна кърпа и оставете настрана.
За да направите плънката: сварете картофите и оставете да се охладят. Можете да ги обелите, ако искате. Нарежете ги на хапки. В тиган, сгорещете олиото на умерен огън. Когато се сгорещи, сложете асафетидата. 5 секунди по-късно, добавете семената копър и кимион. Няколко секунди по-късно добавете в бърза последователност синапеното семе и сминдуха. Когато започнат да променят цвета си и да пукат, добавете лютите чушки. Веднага след като лютите чушки се надуят и потъмнеят, добавете картофите, куркумата и солта. Запържете леко, като внимателно завъртате картофите така че да не ги натрошите. Пържете в продължение на 15 до 20 минути, докато картофите са неравномерно покафенели. Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Проверете на сол. Махнете картофите от тигана, поставете в чиния и смажете наедро с опакото на решетъчна лъжица.
На самосите: Разделете тестото на 28 до 30 еднакви топки. Разточете всяка топка върху набрашнена повърхност, докато стане около 10 см в диаметър. Срежете всеки кръг наполовина. Като работите с един полукръг в даден момент, навлажнете половината от дължината на разреза с пръст, потопен във вода. Оформете широк конус с полукръга, прихлупете краищата, така че да се припокриват на 0,5 см и задръжте, за да се залепи. Напълнете на 3/4 всеки конус с пълнежа. Навлажнете вътрешните ръбове на отвора и прихлупете, така че да се затвори върху плънката. Запечатайте като натиснете с вилица. Повторете с останалото тесто, като държите вече приготвените самоси покрити с найлоново фолио или влажна кърпа, докато сте готови да ги изпържите. Загрейте олиото за пържене в тиган. Когато е горещо, плъзнете по 3 или 4 самоса наведнъж. Изпържете до покафеняване от всички страни, за 2 или 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат върху хартиени кърпи. Трябва да се получат 60 самоса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ