Регистрация

Самоса

Автор:
Надежда
|
Дата:
19 Apr
|
Видяна:
712
Оцени рецептата

2 ч универсално брашно

3 с.л. растително масло

1/2 ч.л. сол

Олио за пържене

7 средно големи сварени картофа

10 с.л. растително масло

1/8 ч.л. асафетида

1 пакетче цели семена от резене

1 пакетче цели семена кимион

1 пакетче цели семена черен синап

12 цели семена от сминдух

3 цели сушени червени люти чушки

1/2 ч.л. куркума

1 1/2 ч.л. сол

1 с.л. лимонов сок

 

За да се направи тестото: комбинирайте 2 ч брашно с 3 с.л. масло. Добавете сол и се разбърква. Добавя се 1 чаша вода, малко по малко, докато се оформи твърдо тесто. Замесете добре тестото в продължение на 10 минути или докато тестото стане еластично и гладко. Оформете на топка, намажете с малко масло, покрийте с влажна кърпа и оставете настрана.

За да направите плънката: сварете картофите и оставете да се охладят. Можете да ги обелите, ако искате. Нарежете ги на хапки. В тиган, сгорещете олиото на умерен огън. Когато се сгорещи, сложете асафетидата. 5 секунди по-късно, добавете семената копър и кимион. Няколко секунди по-късно добавете в бърза последователност синапеното семе и сминдуха. Когато започнат да променят цвета си и да пукат, добавете лютите чушки. Веднага след като лютите чушки се надуят и потъмнеят, добавете картофите, куркумата и солта. Запържете леко, като внимателно завъртате картофите така че да не ги натрошите. Пържете в продължение на 15 до 20 минути, докато картофите са неравномерно покафенели. Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Проверете на сол. Махнете картофите от тигана, поставете в чиния и смажете наедро с опакото на решетъчна лъжица.

На самосите: Разделете тестото на 28 до 30 еднакви топки. Разточете всяка топка върху набрашнена повърхност, докато стане около 10 см в диаметър. Срежете всеки кръг наполовина. Като работите с един полукръг в даден момент, навлажнете половината от дължината на разреза с пръст, потопен във вода. Оформете широк конус с полукръга, прихлупете краищата, така че да се припокриват на 0,5 см и задръжте, за да се залепи. Напълнете на 3/4 всеки конус с пълнежа. Навлажнете вътрешните ръбове на отвора и прихлупете, така че да се затвори върху плънката. Запечатайте като натиснете с вилица. Повторете с останалото тесто, като държите вече приготвените самоси покрити с найлоново фолио или влажна кърпа, докато сте готови да ги изпържите. Загрейте олиото за пържене в тиган. Когато е горещо, плъзнете по 3 или 4 самоса наведнъж. Изпържете до покафеняване от всички страни, за 2 или 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат върху хартиени кърпи. Трябва да се получат 60 самоса.





Виж още от категория "Регионална кухня"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта