Регистрация

Рибен мус в бананов лист

Автор:
Юлия
|
Дата:
12 Aug
|
Видяна:
656
Оцени рецептата

680 г филе бяла риба

2 ч.л. сол

1 с.л. захар

1/2 ч.л. бял пипер

1 яйце, леко разбито

4 пресни или замразени листа от лайм

24 квадрата от по 15 см пресни или замразени бананови листа (или алуминиево фолио)

24 средно големи скариди (около 225 г), обелени и почистени от вената

За подправките:

8 сушени червени люти чушки

2 стръка прясна лимонена трева или 1 с.л. лимонена трева на прах

Кората на 1/2 лимон

2 резена пресен галангал или 1 сушен, накиснат в топла вода за 30 минути

6 пакетчета ядки по избор или макадамия

2 лука шалот

4 скилидка чесън

1/2 ч.л. куркума

3/4 ч.л. смлян кориандър семена

1/2 ч.л. паста от скариди или аншоа

1 ч кокосово мляко

 

За пастата от подправки

1 . Срежете лютите чушки точно под стъблото. Отстранете семената. Сложете лютите чушки в купа и ги покрийте с топла вода; оставете да се киснат в продължение на 15 минути.

2. Почистете лимонената трева.

3. Разбийте я възможно най-фино в процесора. Добавете галангала и разбийте. Добавете чилито и разбийте. Добавете ядките, шалота, чесъна, куркумата, кориандъра и скаридената паста и разбийте (това може да отнеме 2 до 3 минути); остържете стените на купата, колкото е необходимо.

4. Сгорещете 1/4 чаша кокосово мляко в тенджера над средно-висока температура, като се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Добавете съдържанието на процесора и гответе внимателно, докато сместа е ароматна и мазна, за около 5 минути. Добавете останалото кокосово мляко и оставете да заври, като се разбърква непрекъснато; варете, докато се смесят. Оставете да изстине преди да добавите към рибената смес.

1. Пригответе пастата от подправки.

2. Подсушете рибата и я нарежете на парчета от по 5 см. Сложете я в процесор и смелете на фина паста. Добавете солта, захарта, пипера и яйцето и разбийте за 5 секунди. Прехвърлете сместа в голяма купа и добавете подправките. Разбийте с дървена лъжица или смесете с ръцете, до гладкост, за около 5 минути. Отстранете жилавите части на листата лайм и нарежете листата на тънки ленти. Добавете ги в сместа

3. За всеки пакет, потопете квадрат лист банан във вряща вода за 1-2 минути; подсушете. Намажете 2 - 3 супени лъжици от сместа с риба по средата на листа в рамките на 1 сантиметър от краищата. Поставете по скарида в средата на рибения мус и притиснете. Сгънете дългата страна на листа върху пълнежа (трябва да се припокриват в центъра), за да се получи плосък и дълъг пакет. Притиснете леко целия пакет и забодете краищата с клечки за зъби.

4. Поставете пакетите върху скарата на средно силен огън и гответе в продължение на 3 минути от всяка страна. Сервира се горещо, топло или със стайна температура.





Виж още от категория "Регионална кухня"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта