Печена гъска с пълнеж от чесън, лук и градински чай
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За пълнежа:
1/4 ч неосолено масло
2 малки глави лук, ситно нарязан
2 стръка целина, нарязани на кубчета
5 скилидки чесън, нарязан
1 пакет готова хлебна плънка, 400 г
5 1/2 с.л. смлян сушен градински чай
3/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. сушен риган, натрошен
1/2 ч.л. сушена мащерка, натрошена
1/2 ч.л. пипер
1/2 ч.л. микс италиански подправки
2 разбити яйца
1 ч пилешки бульон
За гъската:
1 гъска, без мазнината, около 5 кг
1 лимон, разполовен
3 резена бекон
За пълнежа: Разтопете маслото в тиган на умерен огън. Добавете лука, целината и чесъна и задушете, докато омекнат, около 8 минути. Смесете хлебната плънка, градинския чай, солта, ригана, мащерката, черния пипер и италианските подправки в голяма купа. Добавете сместа с лука и яйцата. Добавете бульона и се разбърква много добре. Заделете. За гъската: Загрейте фурната до 225ºС. Изплакнете гъската отвътре и отвън; подсушете, като се използват хартиени кърпи за ръце. Втрийте гъската отвътре и отвън с разполовения лимон. Поръсете със сол и пипер на вкус. Напълнете кухината и шията хлабаво с плънка. Поставете останалата плънка в малка намаслена тавичка и се покрива с фолио. Разтъркайте между месото и кожата на гърдите, за да се отпусне кожата. Поставете филийки бекон под кожата на гърдите. Увийте гъската в тензух. Поставете я върху решетка в тава за печене. Пече се 30 мин. Намалете огъня до 180С. Продължете да печете, като мажете със соковете на всеки 20 минути, около 1 час и 20
минути. Поставете плънката в покрит съд за печене във фурната по време на последните 40 минути. Махнете тензуха. Прехвърлете гъската в чиния. Поднесете пълнежа отделно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ