Регистрация

Печена гъска с пълнеж от чесън, лук и градински чай

Автор:
жанет григорова
|
Дата:
25 Apr
|
Видяна:
880
Оцени рецептата

За пълнежа:

1/4 ч неосолено масло

2 малки глави лук, ситно нарязан

2 стръка целина, нарязани на кубчета

5 скилидки чесън, нарязан

1 пакет готова хлебна плънка, 400 г

5 1/2 с.л. смлян сушен градински чай

3/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. сушен риган, натрошен

1/2 ч.л. сушена мащерка, натрошена

1/2 ч.л. пипер

1/2 ч.л. микс италиански подправки

2 разбити яйца

1 ч пилешки бульон

За гъската:

1 гъска, без мазнината, около 5 кг

1 лимон, разполовен

3 резена бекон

 

За пълнежа: Разтопете маслото в тиган на умерен огън. Добавете лука, целината и чесъна и задушете, докато омекнат, около 8 минути. Смесете хлебната плънка, градинския чай, солта, ригана, мащерката, черния пипер и италианските подправки в голяма купа. Добавете сместа с лука и яйцата. Добавете бульона и се разбърква много добре. Заделете. За гъската: Загрейте фурната до 225ºС. Изплакнете гъската отвътре и отвън; подсушете, като се използват хартиени кърпи за ръце. Втрийте гъската отвътре и отвън с разполовения лимон. Поръсете със сол и пипер на вкус. Напълнете кухината и шията хлабаво с плънка. Поставете останалата плънка в малка намаслена тавичка и се покрива с фолио. Разтъркайте между месото и кожата на гърдите, за да се отпусне кожата. Поставете филийки бекон под кожата на гърдите. Увийте гъската в тензух. Поставете я върху решетка в тава за печене. Пече се 30 мин. Намалете огъня до 180С. Продължете да печете, като мажете със соковете на всеки 20 минути, около 1 час и 20

минути. Поставете плънката в покрит съд за печене във фурната по време на последните 40 минути. Махнете тензуха. Прехвърлете гъската в чиния. Поднесете пълнежа отделно.





Виж още от категория "Сирене"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта